Aktuelle nyheder - Lavenergi

Energirådgiver bygger selvEnergirådgiver Jan Nielsen har samlet alle de gode løsninger, han har anbefalet andre gennem årene i sit nye energioptimerede hus. Foto: Jan Nielsen, Modstrøm

Energirådgiver bygger selv

Jan Nielsen har bygget eget hus med el-forbrug på en femtedel

Del artiklen på

Kilowattforbruget i energirådgiverens eget hus udgør kun en femtedel af forbruget for det typiske danske parcelhus.

I Risskov nord for Århus bor Jan Nielsen sammen med sin kone, Bente. Jan har snart arbejdet i energisektoren i 30 år. Som projektchef i energiselskabet, Modstrøm, rådgiver han hver dag danskere i energirigtigt forbrug i private hjem. Da Jan for to år siden besluttede sig for at bygge et nyt energioptimeret hus, valgte han derfor at tage sin egen medicin. I det nye hus har han samlet al den viden og alle de løsninger, han gennem årerne har anbefalet til andre.

- Før boede vi i en treetagers murermestervilla, som vi havde renoveret og energioptimeret. Men selv om vi havde gjort meget, kan man ikke gå hele vejen i et ældre hus og jeg havde længe haft lyst til at se, hvor meget jeg rent faktisk kunne energioptimere, hvis jeg startede helt forfra, fortæller Jan Nielsen.

Teknologisk udvikling
Da Jan startede i energisektoren i 1985 var begreber som solceller og varmepumper stort set ukendte. Siden er der sket en enorm teknologisk udvikling. I takt med at energikravene i de statslige bygningsreglementer er blevet skærpet, er leverandører og fabrikanter blevet bedre til at udvikle energivenlige løsninger. Også private forbrugere har fået helt nye muligheder for at tænke energirigtigt både i det daglige og i forbindelse med større energioptimeringer.

- I dag er prisen på en LED-pære en tredjedel af, hvad den kostede tidligere, og det store fokus på standby-forbrug har faktisk betydet, at flere producenter i dag udvikler apparater med et lavt standby-forbrug. Samtidig er større energiforbedringer i hjemmet blevet nemmere at vælge til. Vi kan for eksempel efterisolere ved at sprøjte isolering i murene og en investering i markedets mest effektive energivinduer er en relativt lille merinvestering, siger Jan Nielsen.

ABC-mærkningen af elektroniske apparater har gjort det nemt for private at vælge energirigtigt i det daglige, men hvis man vil opføre et energioptimeret hus eller lave energiforbedringer i det eksisterende, mødes man med et utal af muligheder, reglementer og begreber.

Energirigtigt hus
Som projektchef hos Modstrøm inspirerer Jan danskere til at foretage energirigtige valg hver dag. Da han planlagde sit kommende energioptimerede hus, gik han derfor pragmatisk til værks. Målet var ikke en radikal specialløsning, men derimod at finde en god samlet løsning, der fungerer.

- For mange år siden var jeg med til at indføre, at energiselskaberne skulle rådgive kunderne aktivt om deres energiforbrug, og ikke kun sælge. For mig har det altid været interessant, hvordan vi får den brede befolkning med. Hos Modstrøm er det vigtigt, at vi inspirerer til løsninger, der kan lade sig gøre umiddelbart. Den tilgang ville jeg gerne overføre til mit eget husprojekt, fortæller Jan Nielsen.

Helhedsløsning
Udgangspunktet for Jans hus er et typehus, som han har energioptimeret i samarbejde med producenten. Nye huse er i dag så velisolerede, at ventilation med genanvendelse af varmen er den afgørende faktor, når man ønsker at spare på energien.

- Det vigtigt at være opmærksom på kølingsmulighederne i sommerperioden, når man vil holde energiforbruget nede i nybyggeri. Jeg fik derfor installeret ovenlysvinduer i huset, som automatisk åbner, når temperaturen overstiger 23 grader. Det er en løsning, som også producenten af typehuset kunne se mulighederne i, siger Jan Nielsen.

- Selv om mange producenter og håndværkere i dag er opmærksomme på energioptimering, er de ikke altid opdaterede på nye muligheder. Min baggrund gjorde, at jeg kunne udfordre producenten. For eksempel kendte jeg til et nyudviklet jordvarmeanlæg, der har en virkningsgrad så høj, at det faktisk er en billigere løsning end fjernvarme, så det valgte vi selvfølgelig at installere.

Daglig funktion
Det er ikke nødvendigt at være specialist på feltet, når man vil energioptimere sit hus. Det afgørende er at opsøge en energirådgiver eller få den rette vejledning på anden vis. Ifølge Jan Nielsen kan det nemlig betale sig, at investere i rådgivning, så man ender med løsninger, der både betaler sig og fungerer i det daglige.

- Hvis man gør det rigtige fra starten, så får man en løsning, der er korrekt dimensioneret og velfungerende. Funktionerne i vores hus er sat på nogle automatiserede standardindstillinger, så vi ikke skal tænke over energioptimering i det daglige. For pointen er jo, at energioptimering slet ikke skal bemærkes, når det fungerer, siger Jan Nielsen.

I dag bruger Jans energihus kun cirka 5.500 kilowatt om året til el og varme. Det er en femtedel af det gennemsnitlige forbrug i et typisk dansk parcelhus, der forbruger cirka 25.000 kilowatt årligt.

5 gode råd til energioptimeret byggeri

Start med klimaskærmen
Klimaskærmen dækker over den samlede isolering af hulmure, kælder, tag og vinduer. Hvis ikke huset er så tæt som muligt, forringes effekten af energioptimeringen markant.

Overvej opvarmningsfunktion
Fjernvarme er ikke nødvendigvis det billigste, så undersøg mulighederne i eksempelvis varmepumper.

Vær opmærksom på ventilationen
Moderne vinduer er ofte store, og det øger behovet for køling af huset i sommerperioden. Vælg mindre vinduer mod syd og større vinduer mod øst og vest. Vælg ovenlysvinduer, der kan lukkes op, så de kan regulere varmen uden brug af energi på køling.

Søg hjælp hos eksperter
En energirådgiver kan hjælpe dig med at træffe de rigtige beslutninger, så energioptimeringen tilpasses dine behov og får størst mulig effekt.

Køb energirigtige forbrugsapparater
Siden ABC-mærkningen blev indført, er den blevet udvidet med en række A+-kategorier. Vælg produkter med så mange plusser som muligt, da den lille ekstra investering hurtigt vil tjenes hjem på en lavere elregning.

Jan Nielsen
Jan Nielsen er uddannet ingeniør. Han har beskæftiget sig bredt med forsyningsindustrien, som administrerende direktør i NRGI Rådgivning, direktør i Klimergi og klimachef i Aarhus Kommune. Siden 2014 har Jan Nielsen været projektchef i Modstrøm, hvor han er ansvarlig for at udvikle forretningskoncepter til understøttelse af energioptimering og forsyningsaktiviteter.

- eca

Læs mere om Lavenergi

17/11 2017