På tide at politikkerne får fingeren ud af krudtkanalen
EU’s Bygningsdirektiv betyder, at der i Danmark om senest to år skal stilles nye krav til måden, vi bygger og renoverer på
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Men det vil ifølge Dansk Industri (DI) være forkert at vente så længe. De opfordrer regeringen til at komme i arbejdstøjet.
DI er godt tilfredse med, at det nye Bygningsdirektiv er vedtaget, fordi det viser retningen for, hvordan alle boliger og bygninger skal udvikle sig i EU frem mod 2050.
Målet er, at ingen bygninger i 2050 må udlede drivhusgasser, og at alle bygninger skal bruge mindst muligt energi.
Energimærker og solceller
Det skal blandt andet opnås vedkrav til mindre brug af energi i bygninger, gradvise forbedringer af husenes energimærker, flere solceller og en overgang til mere intelligente boliger, der spiller samme med energisystemet.
Anders Stouge, der er vicedirektør i DI opfordrer regeringen til hurtigt at trække i arbejdstøjet og implementere reglerne i Danmark:
- Vi har i store træk kendt indholdet længe. Lige så længe har vi opfordret regeringen til at gå i gang med forberedelserne, da det udover tydelige gevinster for samfundet også giver danske virksomheder et europæisk forspring i at bygge huse, der både klimamæssigt og teknologisk lever op til de nye krav, siger han.
Verdens førende i energieffektivitet
Ifølge DI er Danmark hjemsted for nogle af verdens førende virksomheder indenfor energieffektiviseringer.
Og deres løsninger kan ikke bare blive afgørende for, at Danmark når i mål, men også for at resten af Europa når over målstregen:
- De nye bygningskrav kan blive guld værd for danske virksomheder, hvis de hurtigst muligt får udviklet og afprøvet teknologien i Danmark, så den lynhurtigt kan sælges til resten af Europa. Men det kræver, at de kender rammerne for, hvordan direktivet bliver implementeret i lovgivningen, siger Anders Stouge.
Mere tilgængelige renoveringspuljer
DI’s vicedirektør opfordrer regeringen til at begynde med at gøre de renoveringspuljer, boligejerne kan få glæde af i dag, markant mere tilgængelige. Det skal eksempelvis ske ved at indføre fradragsordninger, der aktivt fremmer energirenoveringer og udskiftning af energikilder.
Desuden skal der afsættes penge af til, at de offentlige bygninger bliver renoveret. Derfor opfordrer DI til, at regeringen opretter et ’udviklings- og demonstrationsprogram’, der skal hjælpe med at få nye teknologier - målrettet bygninger - på markedet:
- De stigende krav til renovering og energieffektivisering af hele bygningsmassen medfører en stor efterspørgsel på billigere og mere højeffektive løsninger, der kan reducere bygningernes energiforbrug og klimaaftryk, mener Anders Stouge.
Kæmpemæssig opgave
Og han slutter:
- Tiden er inde til at handle proaktivt. De nye krav omfatter ikke kun private bygninger, men strækker sig også til alle offentlige bygninger - som skoler, biblioteker og rådhuse, der har et enormt potentiale for energieffektiviseringer.
- Vi står altså med en kæmpemæssig opgave, som vi hurtigt skal have løst, så vi kan hjælpe resten af Europa i mål...