Aktuelle nyheder - Tag

Bank-domicil stiler højtAktuelt luftfoto fra opførelsen af Nordeas nye domicil ved siden af DR-Byen. (Foto: Dragør Luftfoto)

Bank-domicil stiler højt

Det nye Nordea-domicil på Rigsarkivsgrunden i København skal efter planen LEED-certificeres på platinniveau. Det stiller høje krav til alle aspekter af det omfattende byggeri

Del artiklen på
Når det nye Nordea-domicil ved siden af DR-Byen i Ørestad efter planen slår dørene op i 2017, vil i alt omkring 2.500 ansatte blive budt indenfor i et hus, der er opført efter en af markedets højeste standarder for bæredygtighed.

Byggeriet, som er tegnet af Henning Larsen Architects og omfatter i alt ca. 46.600 m2 kontorarealer og 14.000 m2 parkeringskælder, skal nemlig efter planen LEED-certificeres på platinniveau, der er højeste niveau i den amerikanske byggestandard.      

- Certificeringen stiller høje krav til alle aspekter af byggeriet, lige fra bygningens placering tæt på offentlig transport og cykelstier, over logistikken i selve byggeprocessen og frem til de anvendte byggematerialers miljø- og CO2-mæssige aftryk, forklarer projektleder Stig Peters fra MT Højgaard, som er totalentreprenør på projektet.

Høj grad af genbrug
Det er MT Højgaards ambition, at 75 % af affaldsmængderne fra byggeprocessen skal kunne genanvendes. Derfor har entreprenøren tilrettelagt en lang række af processerne i forbindelse med opførelsen af bygningen, så der spares mest mulig tid og energi.

Det nye Nordea-domicil er opbygget omkring et åbent såkaldt trader floor, der bliver arbejdsplads for omkring 400 medarbejdere. Bygningen opføres med tre sammenhængende atrier med glas-alu-facader hængt uden på bygningen, mens basen beklædes med skifer fra Midtsverige.

Desuden overdækkes den af en tagkonstruktion, der skråner konstant fra syd mod nord for at lette bygningens håndtering af nedbør, ligesom taget er forsynet med ovenlys, som skal sikre optimalt lysindfald i bygningen.

CO2-reducerende tagmembran
- Tagkonstruktionen er et godt eksempel på de energi- og tidsmæssige besparelser, som kendetegner byggeriet. De særlige render omkring ovenlysene er udført på jorden, så vi har kunnet hejse færdige ovenlyselementer op og montere dem hurtigere end ellers. Det har både givet os vigtige tidsbesparelser, men har også gjort det lettere at få tætnet bygningen, fortæller Stig Peters.

Derudover er taget på det nye Nordea-domicil beklædt med en særlig tagmembran, Derbicolor Olivine, som er i stand til at optage og omdanne luftens CO2. Tagmembranen, som leveres af Derbigum-distributøren Eurotag Danmark, er omfattet af en genanvendelsesordning samt en produktgaranti på 20 år.

- Genanvendelsesordningen betyder i praksis, at vores netværk af tagentreprenører indsamler fraskåret tagpap, som derefter køres til fabrikken og indgår i produktion af ny tagpap. På den måde minimeres spildet på byggepladsen, ligesom belastningen af miljøet reduceres. Derudover kan vi garantere en levetid på minimum 20 år, og det har jo også betydning for totaløkonomien i så ambitiøst et projekt, forklarer adm. direktør Peter Kranz fra Eurotag Danmark.  

-cmn


Taget på det nye Nordea-domicil bliver beklædt med en særlig tagmembran, Derbicolor Olivine, som er i stand til at optage og omdanne luftens CO2.
(Foto: Dragør Luftfoto)

Læs mere om Tag

23/2 2016