Aktuelle nyheder - Tag

Tagpapgiganter spænder ben for andre- Det er lidt som at sætte McDonald og Burger King til at stå for al fødevarekontrol. For TORs anvisninger peger kun på løsninger, der passer til produkter fra Icopal og Phønix Tag, siger Peter Kranz

Tagpapgiganter spænder ben for andre

Tagpapgiganterne Icopal og Phønix Tag har med oplysningsrådet TOR som redskab fået for meget magt, lyder det fra Eurotag, der ønsker en uvildig instans til at udarbejde anvisninger for tagpap

Del artiklen på
Mens Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i dybeste hemmelighed undersøger konkurrenceforholdene i tagpapbranchen, fyger det i fuld offentlighed med beskyldninger om sammenspisthed, lukkethed og magtmisbrug blandt aktørerne i branchen.
Kritikken retter sig mod de to altdominerende giganter Icopal og Nordic Waterproofing A/S, der ejer Phønix Tagpap.

De ikke alene finansierer Tagpapbranchens Oplysningsråd(TOR), de sidder også med i det godkendelsesudvalg, der bestemmer, om konkurrenterne kan gøre sig fortjent til kvalitetstemplet TOR Godkendt. Samtidig med, at de har stor indflydelse på de TOR anvisninger for korrekt udførsel, som både bygherrer, rådgivere og tagdækkere retter ind efter. Heriblandt samtlige 77 tagdækkerfirmaer, der er medlem af Dansk Byggeris Tagdækningssektion.

- Vi må hellere gøre, som TOR siger, lyder det fra alle. Men det er lidt som at sætte McDonald og Burger King til at stå for al fødevarekontrol. For ser man på TORs anvisninger, så er det kun løsninger, der passer til de produkter, Icopal og Phønix Tag producerer. Dermed bruger de to giganter TOR som et redskab, hvor de beskytter sig selv mod konkurrence, siger Peter Kranz, der er administrerende direktør i Eurotag og tagdækkerkæden Tæt Tag og som hilser konkurrencemyndighedernes fokus på branchen velkommen.

- Jeg vil blive meget overrasket, hvis ikke de finder det her meget kritisabelt, forsætter han.

TORs krav fordyrer byggeriet
Eurotag og Tæt Tag har med det belgiske tagpapprodukt Derbigum blandt andet været med i store projekter som FN Byen og Novo Nordisk domicil i Bagsværd og er for tiden i gang med Det Kongelige Teater. De kæmper dagligt med TORs anvisninger for, hvor et korrekt tag skal være udført med to lag tagpap. Selv om det hverken er et krav i lande som for eksempel Sverige eller i Det danske Bygningsreglement.

- Det gør de, fordi de passer til Icopals og Phønix produkter. Men vi har med Derbigum en etlagsløsning, vi yder 20 års garanti på, og en løsning ETA Danmark har dokumenteret holder mere end 30 år, siger han.

Udover at TOR’s anvisninger med to lag påfører bygherrerne ekstra udgifter, peger han også på, at kravet fastholder et unødvendigt højt brug af bitumen og dermed et overforbrug af ressourcer og råstoffer i strid med Byggelovens formål.

Lukket ude
Samtidig understreger Peter Kranz, at hans kritik ikke er et ønske om en tilbagevenden til tidligere tiders ’wild west’ tilstande og tagpapskandaler. Faktisk søgte de for år tilbage om at blive medlem af TOR netop for at bidrage med løsninger, innovation og bedre kvalitet.

- For vi er ligesom TOR meget optaget af kvalitet og høj standard. Men vi fik afslag på medlemskab, fordi vi ikke er producenter. Vi prøvede så med producenten Derbigum, men fik så igen afslag. Denne gang fordi det ikke var en dansk producent, siger han og fortæller, at de også har fået afslag på at få Derbigum TOR Godkendt, fordi det bygger på en etlagsløsning.

- Jeg har det fint med konkurrence, hvis den er fair. Men her bliver der lukket af for os i forhold til anvisninger, der i byggebranchen nærmest har fået status af lovgivning og en kvalitetsmærkning, hvor konkurrenter bestemmer, hvem der må være med og ikke være med. Det burde overlades til uvildige for eksempel ETA Danmark, Dansk Standard eller Statens Byggeforskningsinstitut, der kan udarbejde anvisninger for arbejdet med tagpap.

-jhn

Læs mere om Tag

29/9 2015