Aktuelle nyheder - Andet

Halvdelen af alle danske virksomheder kan være underforsikrede

Halvdelen af alle danske virksomheder kan være underforsikrede

Underforsikring betyder, at en virksomhed ikke kan få den nødvendige erstatning til at genetablere driften efter eksempelvis en brand eller oversvømmelse

Del artiklen på

Inflationen er på himmelflugt, og det kan i værste fald betyde, at især de små – og mellemstore virksomheder ikke har råd til at åbne igen efter en brand eller omfattende vandskade, hvis ikke de har fået justeret deres forsikringssum efter prisstigninger på råvarer og materialer

For intet tyder på, at prisstigningerne på råvarer og materialer aftager foreløbigt, og det kan have store og ofte oversete konsekvenser for erhvervslivet.

Ifølge Topdanmark risikerer over halvdelen af danske virksomheder at være underforsikrede, fordi de ikke har fået tilpasset deres forsikring og dækninger til den nye situation.

Global tendens
Ifølge forsikringsselskabet er det specielt mindre erhvervsdrivende og produktionsvirksomheder med store varelagre og værdifuldt udstyr, som er i risikogruppen.

Og det er langt fra et fænomen, som kun er isoleret til danske virksomheder.
Det er en global tendens, som nu for alvor rammer herhjemme.

Allerede i forlængelse af coronakrisen vurderede Sedgwick, et af verdens førende skadesbehandlingsfirmaer, at omkring 80 procent af de små- og mellemstore virksomheder på eksempelvis det britiske marked kunne være underforsikrede på grund af stigende inflation.

Risikerer at lukke
Underforsikring betyder, at en virksomhed ikke kan få den nødvendige erstatning til at genetablere driften efter eksempelvis en brand eller oversvømmelse, fordi værdien af inventar, udstyr eller varelagre ikke er blevet opjusteret i takt med, at inflationen er steget markant.

Det samme gælder dækningen af en driftstabsperiode, som kan være for kort, da der er lang ventetid på nyt udstyr, reservedele, byggematerialer og håndværkere:

- Jo større forskellen er mellem virksomhedens forsikringssum og den potentielle forøgede værdi af inventar, udstyr eller varelagre, desto større er risikoen også for, at virksomheden kan lide et betydeligt tab og måske ende med slet ikke at kunne genåbne, fordi erstatningen bliver nedsat efter en større skade, siger Monica Diaz, der er landbrugs- og erhvervsdirektør i Topdanmark.

Nemt at undgå
Derfor er Topdanmark ekstra opmærksom på at rådgive netop små og mellemstore virksomheder:

- Heldigvis er underforsikring ret enkelt at undgå, nemlig ved at få et forsikringstjek og tilpasse summerne og dækningen, hvis der er behov for det. Normalt bliver forsikringer automatisk tilpasset ud fra et prisindeks. Men når der sker noget ekstraordinært, som vi ser i øjeblikket med en inflation på himmelflugt, så tager den almindelige prisudvikling ikke højde for det, siger Monica Diaz.

Topdanmark har derfor udsendt tusindvis af mails til virksomheder, som vurderes at være i risiko for underforsikring, og ansatte i salgs-, kunde- og skadefunktioner er instrueret i at gøre opmærksom på den nævnte risiko ved hver eneste kundekontakt.

DanB

Læs mere om Andet

1/8 2022