Aktuelle nyheder - Andet

Skatteministeren i rollen som ’hæler’ for Putin

Skatteministeren i rollen som ’hæler’ for Putin

Staten høster voldsomme ekstra momsindtægter på grund af Putins krig i Ukraine

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det kan godt være, at oliepriserne stiger og dermed benzin og diesel, men den helt store vinder er staten, der ikke alene har pålagt brændstof voldsomme afgifter, men også høster 25 procent i moms, hver gang benzinprisen stiger.

Og da benzinpriserne er steget cirka 3 kroner, siden Putin angreb Ukraine, optræder staten som ’Putins hæler’ med en ekstra momsgevinst på cirka 60 øre for hver eneste liter benzin, der tankes i Danmark, og det er som bekendt voldsomme mængder fra blandt andre de mange pendlere.

Høj marginalskat på brændstof
Ifølge en opgørelse fra Skatteministeriet er over 50 procent af benzinprisen, afgift og moms.

Af et svar til Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige fra skatteminister Jeppe Bruus fremgår det, at ved en benzinpris på 15,55 kroner er benzinafgiften 4,68 kroner og momsen 3,11 kroner i alt 7,79 kroner svarende til 50,1 procent.

De tilsvarende tal for dieselprisen på 14,59 kroner pr liter er afgift 3,29 kroner og moms 2,92 kroner, i alt 6,18 kroner svarende til 42,3 procent.

Lars Boje Mathiesen ville samtidig vide, hvad ’den sammensatte marginalskat er for en typisk lønmodtager, når han eller hun tanker bil, og her oplyser skatteministeren, at tallet er 69,5 procent for benzin og 60 procent for diesel.

Læs mere om Andet

8/5 2022