Aktuelle nyheder - Bad

Danskerne er bedst i Skandinavien til at spare på vandetI de senere år er der kommet markant større fokus på bæredygtighed, og hvordan vi forbruger ressourcer som vand og det er vi bedre til en både nordmænd og svenskere.

Danskerne er bedst i Skandinavien til at spare på vandet

Tal fra DANVA viser, at en dansker i 2017 i gennemsnit brugte 103 liter vand pr. dag, mens nordmændene brugte 160 liter pr. person pr. dag - men vi kan stadig blive bedre - få tips her

Del artiklen på

Samfund - Vandbesparelse

Mange tror, at det med at passe på miljøet ved for eksempel at spare på vandet, kun er noget, vi taler om, men uden at vi som forbrugere tager et reelt ansvar. Den fordom bliver imidlertid skudt til hjørne af en ny skandinavisk rundspørge, som vvs-producenten Oras står bag.

Den viser nemlig, at mere end hver anden dansker mener, at det er vigtigt at reducere sit vandforbrug, hvis man som privat forbruger vil mindske den negative indvirkning på miljøet.

På dette område er danskerne klart mere bevidste end vores norske og svenske naboer. I Norge er det eksempelvis kun hver femte, der mener, at det er vigtigt at reducere vandforbruget.

Vi har gode vaner
Danskernes store miljøbevidsthed ses også tydeligt i vores vaner. Eksempelvis sætter 7 ud af 10 danskere kun vaske- og opvaskemaskine over, når den er helt fuld. Og størstedelen af danskere slukker for vandet, mens de børster tænder. For nordmændenes vedkommende er det lidt under halvdelen, som slukker for vandet, mens de vasker op og børster tænder. Og det løber op. I gennemsnit bruger man omkring 19 liter vand, hvis man lader vandet løbe, mens man børster tænder.

Nordmænd bruger 57 liter mere om dagen
Også tallene for hvor meget vand vi bruger pr. person pr. dag, taler sit tydelige sprog. Tal fra DANVA viser, at en dansker i 2017 i gennemsnit brugte 103 liter vand pr. dag, mens nordmændene brugte 160 liter pr. person pr. dag.

Men hvorfor er der så stor forskel mellem danskere og nordmænd? Christian Vogelsang, forsker ved Norwegian Institute of Water Research (NIVA), fortæller følgende:

- I Norge ser vi drikkevand som en billig, nærmest endeløs ressource. Det skyldes, at de fleste af os ikke er bevidste om de negative miljømæssige konsekvenser.

Vogelsang forsætter:

- I Norge måler og betaler få personer for deres forbrug af vand. De fleste af os kender knap nok vores eget vandforbrug, og dermed er vi ikke bevidste om, hvor meget der reelt set kunne spares ved at foretage enkle justeringer i dagligdagen.

Nordmændenes manglende overblik over deres forbrug af vand betyder altså, at de i modsætning til mange danskere ikke er opmærksomme på, de ting man kan gøre for at spare på vandet.


Selvom vi i Danmark generelt har en god indsigt i, hvordan vi kan spare på vandet, er der stadig plads til forbedring.

-jhn

Tre gode råd
Oras præsenterer her tre gode råd til, hvordan også danske forbrugere kan blive endnu bedre til at spare på vandet til glæde for både pengepung og miljø:

1)Installér en vandbesparende bruser og spar mellem 4-14 liter vand pr. minut.

En almindelig bruser bruger mellem 10-20 liter vand i minuttet. En vandbesparende bruser bruger derimod bruger kun 6-10 liter vand i minuttet.

2)Genbrug dit regnvand og spar op til 50% af dit drikkevand

Der er ingen grund til at hælde drikkevand ud i haven. Opsaml i stedet regnvand i en regnvandstønde, og genbrug regnvandet til eksempelvis havevanding. Så kan du spare op til 50% af dit forbrug af drikkevand.

3)Installér en vandbesparende vandhane i køkkenet og spar omkring 6 liter vand pr. minut

En normal vandhane pøser ca. 12 liter vand ud i vasken pr. minut, hvorimod en berøringsfri vandhane kan reducere vandforbruget med hele 50% samtidig med at hygiejnen højnes.

FX. Køkkenarmaturet fra Oras Signa der er en hybrid vandhane, så den kan både betjenes manuelt og berøringsfrit. Vandet kun løber i 6 sekunder på den berøringsfri funtkion, men man kan manuelt lukke for vandet før det ved at føre hånden forbi sensoren igen.

 

Læs mere om Bad

23/9 2019
  • Roth Clima Comfort

    Roth Clima Comfort

    Hurtigtregulerende gulvvarme med lav byggehøjde til renovering og nybyggeri