Aktuelle nyheder - Bad

Vandbesparende projekt reducerer vandforbruget Sammen med den store vandbesparelse har især det hvide og vandbesparende armatur, der er installeret i badeværelset hos testfamilien Høglund, vakt glæde.

Vandbesparende projekt reducerer vandforbruget

To ud af tre familier opnåede markante vandbesparelser, da de installerede nye vandbesparende armaturer i hjemmet

Del artiklen på
I forsøget på at blive klogere på hvilken indvirkning vandbesparende armaturer har på en husstands vandforbrug, har Grohe gennemført et vandbesparende projekt, hvor tre testfamilier har fået skiftet deres gamle armaturer med nye, miljøvenlige armaturer fra Grohe.

For testfamilien Høglund fra Bagsværd har dette betydet en reducering i husstandens vandforbrug på hele 58,26 %, svarende til 8730 liter vand, over en tre måneders periode. Omregnet til kroner og øre har det givet familien Høglund en økonomisk besparelse, der på årsbasis svarer til en besparelse på 2136 kr. inkl. moms.

Familien Højlund, hvis husstand tæller Natascha og Christian, er meget imponerede over resultatet.

- Vi er glade for vores nye armaturer og alt det vand, vi sparer. Det er vildt, at vi allerede har sparet så meget vand, og det føles godt at være med til at passe på miljøet. Skal vi fremhæve et produkt, må det bliver vores nye, hvide vandhane på badeværelset. Den pynter gevaldigt ved vores gamle, slidte håndvask, som forhåbentlig snart kan blive udskiftet. Eventuelt med de penge vi sparer på vand, fortæller Natascha Høglund.

Reducerede vandforbruget med 2698 liter
Familien Høglund er dog ikke den eneste af testfamilierne, der kan glæde sig over et reduceret vandforbrug og en økonomisk besparelse ved installationen af nye, miljøvenlige armaturer.

Familien Blushøj fra Løsning nær Vejle har i samme periode reduceret husstandens vandforbrug med 17,89 %, hvilket svarer til en reducering på 2698 liter. For en familie bestående af to børn og to voksne er en besparelse på knap en femtedel af husstandens forbrug en meget fin besparelse.

Kræver en adfærdsændring
For den sidste testfamilie har installationen af armaturerne ikke haft helt samme effekt. På trods af at familien Jakobsen har fået udskiftet gamle armaturer med vandbesparende armaturer, der reducerer vandgennemstrømningsmængden med 45 %, har familien ikke oplevet nogen reducering i husstandens vandforbrug.

Derimod viser resultaterne, at familien har brugt 6,64 % mere vand i køkken og bad i perioden. Dette skyldes højest sandsynligt, at de brugervenlige produkter har fået familien til at tage deres badekar i brug langt oftere end førhen.

- Resultaterne fra testfamilien Jakobsen tegner et billede af, at selvom der bliver installeret vandbesparende armaturer i ens husstand, så kræves der fortsat en adfærdsændring i forhold til at være aktivt indstillet på at nedsætte ens vandforbrug, fortæller projektchef i Grohe Danmark, Henning Lien.

Om projektet og dets udførsel
Fælles for de tre testfamilier, der har indvilliget i at deltage i projektet, er, at udskiftningen af de gamle armaturer med nye armaturer fra Grohe har betydet en reducering i vandgennemstrømningsmængde på ca. 45 % i vandhanerne og brus.

Målingerne i hjemmene er foretaget over en sammenlignelig tre måneders periode. Resultater fra undersøgelser om danskernes vandforbrug indikerer, at en gennemsnitlig husstand forbruger ca. 120 m3 vand om året. Forudsætningerne for Grohes beregninger er, at ca. 50 % af familiernes vandforbrug relaterer sig til virksomhedens egne produkter og bliver brugt i køkkenet og på badeværelset, dog udelukket fra testundersøgelsen er vandforbrug i forhold til vaskemaskine, opvaskemaskine, toilet og udendørsarmaturer. 1/3 af det besparede vand er varmt vand.

Testfamilierne er ikke blevet bedt om ændre forbrugsadfærd i forbindelse med undersøgelsen.

Læs mere om hvordan du kan forstå din vandregningen bedre her.

-los

Læs mere om Bad

15/3 2017