Aktuelle nyheder - Brændeovne

Brændeovnen luner på budgettetIHS-systemet fra Hwam luner på budgettet hos brændeovnsejerne. Systemet kan nemlig næsten halvere brændeforbruget for en typisk dansk familie.

Brændeovnen luner på budgettet

Hwam’s IHS-system kan indbygges i de fleste af virksomhedens brændeovne til at styre luftindtaget automatisk, så man bruger brændet optimalt, når man fyrer

Del artiklen på

Når vinteren banker på, bliver brændet købt ind og stablet i stakke for at være klar til brug. Men stakken af brænde kan meget vel være for høj, fordi man bruger unødvendig meget henover de kolde vintermåneder.

Det kan en ny indbygget teknologi fra den danske brændeovnsproducent Hwam nu ændre på.

- IHS-systemet, der kan indbygges i de fleste af vores brændeovne, styrer luftindtaget automatisk, så man bruger brændet optimalt, når man fyrer. Det betyder faktisk, at en typisk dansk familie næsten kan halvere brændeforbruget, og det kan give en konkret besparelse på op mod 2.500 kroner om året, siger Stefan Hvam Pedersen, der er adm. direktør i Hwam.

Sten holder på varmen
Undersøgelser viser, at der ovenikøbet kan være endnu flere penge at hente, hvis familien vælger en brændeovn med varmelagringssten. Stenene holder nemlig på varmen mange timer, efter ilden er gået ud.

Hwam har udviklet Autopilot IHS™ sammen med Danmarks Tekniske Universitet. Seniorrådgiver Jytte Boll Illerup fra DTU fortæller, at forskning viser, at det er svært at opnå en optimal forbrænding, hvis man fyrer manuelt.

- Brændeovne er grundlæggende energieffektive og gode CO2-neutrale varmekilder, men de automatiserede løsninger i Hwams brændeovne betyder, at man udnytter brændet bedre. Det er nemlig teknikken, der styrer forbrændingen og ikke brugeren selv, og det er en klar fordel, forklarer seniorrådgiveren.

Gode råd er ikke dyre
Men uanset om man har en ny moderne brændeovn eller en ældre en af slagsen, så er det vigtigt, at der fyres på den mest optimale måde. Nedenstående råd er nemme at følge for at opnå en korrekt fyring, der tager hensyn til både pengepung og miljø:

For det første skal brændet være tørt. Fugtighedsprocenten i træet må ikke være over 18 %, hvis træet er for vådt forurener det, samtidig med at både energi og varme går tabt. Desuden skal brændet skal have den rigtige størrelse, og det er vigtigt, at brændestykkerne ikke er for store. Stykker på 7x7 cm er den optimale størrelse for at sikre en god forbrænding, der trækker energien bedst muligt ud af træet.

Endelig er det vigtigt, at brændeovnen ikke fyldes med træ. Ifølge Hwams betjeningsvejledning skal der typisk lægges 1,2 – 1,4 kilo brænde i brændeovnen for at få mest ud af brændet.

-cmn

Læs mere om Brændeovne

21/10 2015