left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

3F ønsker større sikkerhed ved tagarbejdeStatsminister Mette Frederiksen havde som beskæftigelsesminister også fokus på sikkerhed ved tagarbejde

3F ønsker større sikkerhed ved tagarbejde

Byggegruppen i 3F har i forbindelse med et foretræde for Folketingets Beskæftigelsesudvalg peget på behov et for bedre sikring af ikke mindst byggearbejdere.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Sagen tager udgangspunkt i en tagdækker, der omkom ved fald fra et tag i cirka fire meters højde. Der var ingen sikring mod nedstyrtning, fordi reglerne tillader, at sikring kan undlades under visse omstændigheder.

Der findes i lovgivningen et generelt krav om, at der overalt i bygninger og på arbejdsdæk effektivt sikres mod ned- og gennemstyrtning uanset faldhøjden.

To særparagraffer
Men der findes en særparagraf, der kun omhandler risikoen for ned- og gennemstyrtning ved arbejde på tage, med to væsentlige undtagelser fra hovedreglen.
Ved taghældning på under 15 grader må der arbejdes op til 3,5 meter uden rækværk eller anden sikring.

På skridsikkert underlag og under gode vind- og vejrforhold kan denne grænse hæves til 5 meter.

Desuden gælder, at ved tage med hældning over 15 grader og en tagfod over to meter over det omgivende underlag kan der arbejdes uden sikring, hvis der ikke foregår arbejde eller færdsel i over fem meters højde. 3F Byggegruppen ønsker derfor, at reglerne ændres.

Overvejer ændringer
I en kommentar på henvendelsen fra Byggegruppen oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at fokus på det forebyggende arbejdsmiljøarbejde er helt afgørende:

- Jeg har i forlængelse af ulykken, som 3F henviser til i deres henvendelse, bedt Arbejdsmiljørådet om at se på forebyggelsen af dødsulykker og andre alvorlige ulykker ved arbejde på tage på byggepladser. Jeg har for det første bedt Arbejdsmiljørådet om at overveje, hvad der kan iværksættes af initiativer på området, så denne type ulykker bedst muligt forebygges i fremtiden. For det andet har jeg bedt Arbejdsmiljørådet overveje, om tagreglerne i ’Bekendtgørelse om bygge- og anlægsarbejde’ er udformet hensigtsmæssigt, fortællerr ministeren til beskæftigelsesudvalget.

Han er ikke afvisende overfor at ændre i bekendtgørelsen, ’hvis reglerne er udformet uhensigtsmæssigt’:

- Først og fremmest vil jeg dog afvente Arbejdsmiljørådets foreløbige vurderinger og forslag, der leveres inden udgangen af september 2021, slutter Peter Hummelgaard.

Læs mere om Byggeri

10/5 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.