LCA
scroll
40 procent af danske boligejere har energiforbedret boligen det seneste år

40 procent af danske boligejere har energiforbedret boligen det seneste år

En familie i et hus på 130 kvadratmeter med naturgasfyr og et gennemsnitlig varmeforbrug sparer 11.000 kroner på varmeregningen ved at skifte til en varmepumpe

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Der bliver udskiftet vinduer, efterisoleret lofter og skrottet olie- og gasfyr i stor stil på de danske villaveje. Fire ud af ti danske husejere har inden for det seneste år energiforbedret boligen. Det viser nye tal fra Energistyrelsens Energibarometer.

Matilde Grøn Bjørneboe, som er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner peger på, at da energipriserne steg kraftigt sidste år, kunne mange pludselig mærke det på husholdningsbudgettet:

- Det fik mange til aktivt at investere i at sænke boligens energiforbrug, siger hun.

Store penge at hente i besparelser
Der kan være mange penge at spare for den enkelte ved at energirenovere hjemmet. Beregninger fra sparenergi.dk viser eksempelvis, at en familie i et typisk hus med fjernvarme, der går fra 100 millimeter til 400 millimeter isolering på loftet, kan opnå en besparelse på næsten 3.000 kroner hvert år. En tilsvarende husstand kan spare omkring 4.000 kroner ved at skifte 40 kvadratmeter termoruder til energiruder med energimærke A.

Energistyrelsens beregninger viser også, at en familie i et hus på 130 kvadratmeter med naturgasfyr og et gennemsnitlig varmeforbrug sparer 11.000 kroner på varmeregningen ved at skifte til en varmepumpe.

Stadig masser af penge i puljerne
Danskere, som ønsker at energiforbedre deres bolig, kan i øjeblikket få tilskud gennem Varmepumpepuljen og Energirenoveringspuljen. Begge tilskudspuljer åbnede i efteråret, og der er fortsat mange millioner kroner tilbage i begge puljer, som fortsat er åbne for ansøgninger, indtil alle midlerne er opbrugt. Dog senest den 1. december 2023.

- Både konvertering af varmetype og energirenovering er gode løsninger, der giver varige besparelser måned efter måned. Og lige nu kan man ovenikøbet søge tilskud, så det er det helt rigtige tidspunkt at begynde at gøre drømmen om et grønnere hus til virkelighed, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Hvis man får godkendt sin ansøgning om tilskud, har man hele to år til at gennemføre sit energiforbedrende projekt, og der kan være mange penge at spare.

17/11 2023