Aarhusiansk facade-producent brænder træ ligesom vikingerne
BurntWood producerer bæredygtig facadebeklædning ved at brænde træ. Metoden giver en sort overflade, der er giftfri, og som beskytter mod skadelige mikroorganismer
Af Tine Maria Kristiansen
Den 37-årige tømrer Anders Mølgaard startede i 2020 firmaet BurntWood, som imprægnerer træ ved at forkulle det. Anders Mølgaard vidste, at det var noget vikingerne gjorde, inden de satte stolper i jorden til deres bygninger. Og da han for få år siden fandt ud af, at man også kunne bruge brændt træ til facader, begyndte han selv at producere det.
Bæredygtig imprægnering
De brændte træfacader er især kendt inden for den japanske bygningskultur, hvor man kalder teknikken ’Shou Sugi Ban’. Metoden går ud på, at man forkuller det øverste lag af træet, så sukkerstofferne og væddet, som holder på vandet, forsvinder.
- Man fjerner således alt dét mikroorganismer kan leve af, og overfladen får på den måde en effektiv imprægnering, som kan holde i op til 50 år, siger Anders Mølgaard og forklarer, at træet også kan genbruges, fordi man ikke tilfører kemi fra almindelig imprægnering eller maling.
Genbrugstræ og socialt arbejde
Som noget nyt har Anders Mølgaard også startet produktionen af ’ReWood’, som er den samme brændte facadebeklædning bare af genbrugstræ. Det gør det sorte træ endnu grønnere, forklarer han.
Men ReWood-produktet er ikke kun bæredygtigt, fordi det er lavet af genbrugstræ. Det er også socialt bæredygtigt, forklarer Anders Mølgaard. Sammen med virksomheden ’Comeback’ har BurntWood nemlig startet et samarbejde med en gruppe tidligere bandemedlemmer, som klargør træet, inden det bliver brændt.
- Når der kommer træ, renser de det for søm og skruer, hvorefter de skærer brædderne i længder og saver dem til, så træet er helt klar til, at jeg kan behandle det, siger han og tilføjer:
- Selvom det er folk, som ikke har været på arbejdsmarkedet før, så giver de den virkelig en skalle. De er super glade for arbejdet og virker meget motiveret i forhold til at komme videre.
God respons - men mangel på træ
Anders Mølgaards ambition er at gøre BurntWood til det naturlige valg, hvis man gerne vil have en sort facade, som samtidig er social bæredygtig og miljøvenlig. Ifølge ham er det brændte træ nemlig ’det nye sort’.
Og selvom BurntWood ikke har eksisteret i mange år, beklæder Anders Mølgaards træ allerede mange facader rundt omkring i landet. Det er primært huse, som firmaet leverer til, og i hjembyen Aarhus har Bjarke Ingels’ tegnestue – ’Big’ også beklædt nogle badehuse på havnen med træ fra Burnt Wood, samtidig med at en ny brandstation i Lisbjerg også har fået en facade med Anders Mølgaards forkullede træ. Det går derfor godt for firmaet, forklarer han.
Dog fortæller Anders Mølgaard, at det er en udfordring at skaffe nok genbrugstræ til alle ordrerne. Ifølge ham skyldes det, at mange virksomheder er dårlige til at sortere træ fra, når de smider brugte byggematerialer ud i forbindelse med nedrivninger.
- Selvom de kan spare en masse penge på at levere det til mig, så er det nemmere for dem at gøre, som de plejer. Altså bare at blande det hele i en stor container og smide det ud, siger han og tilføjer, at det gør ondt at se så meget godt træ blive smidt ud.
Anders Mølgaards brændte træ bliver både brugt til almindelige huse og større projekter. Blandt andet har han leveret til en nybygget brandstation i Aarhus Nord, som er tegnet af Cubo Arkitekter. Foto: Cubo Arkitekter.