Arbejdstilsynet undlader at undersøge meget alvorlige arbejdsulykker
Der anmeldes cirka 48.000 arbejdsulykker om året, hvoraf Arbejdstilsynet fører tilsyn på cirka 2.300
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Nick Zimmermann fra Dansk Folkeparti har bedt beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kommentere en artikel fra Fagbladet 3F.
Han vil blandt andet vide, hvad der er grunden er til, at over halvdelen af ulykkessagerne – mindst 55 ud af 105 - falder uden for Arbejdstilsynets udvælgelseskriterier, når et af Arbejdstilsynets to væsentligste kriterier er ”alvorlighed”.
Han påpeger, at Arbejdstilsynet tilsyneladende har nogle kriterier, der frasorterer mere end halvdelen af de ulykker, hvor ansatte er kommet så alvorligt til skade, at de er vurderet sygemeldte i mindst seks måneder.
Samtidig påpeges det, at Arbejdstilsynet ifølge eget udsagn årligt blot undersøger fem procent af de cirka 45.000 arbejdsulykker med mindst én dags fravær.
800 akutulykker
Beskæftigelsesministeren oplyser i sit svar, at der ifølge Arbejdstilsynet anmeldes cirka 48.000 arbejdsulykker om året, hvoraf Arbejdstilsynet fører tilsyn på cirka 2.300 årligt. Deraf er 800 ”akutulykker”:
- Arbejdstilsynet udvælger, hvilke ulykker der skal undersøges, ud fra kriterier om forebyggelsespotentiale og alvorlighed.
- Forebyggelsespotentiale handler om, hvorvidt der i forbindelse med den konkrete ulykke har været betydelige svigt i forebyggelsen og dermed et potentiale for, at virksomheden kan blive bedre til at forebygge ulykker – enten i forhold til den konkrete ulykke, lignende ulykker eller ulykker generelt, oplyser Ane Halsboe-Jørgensen.
Alvorlighed
Alvorlighed handler ifølge ministeren, om der er sket overtrædelse af gældende regler, alvorlige svigt i forebyggelsen samt ulykkens konsekvens eller potentielle konsekvens:
- Ved en arbejdsulykke vil man ofte se, at der ikke er en klar og proportional sammenhæng mellem alvorligheden af en hændelse og alvorligheden af skaden.
- Det skyldes, at konsekvensen også afhænger af andre omstændigheder eller tilfældigheder, der ikke udelukkende kan tilskrives forhold i arbejdsmiljøet, mener ministeren.
Tilsyn på 34 ud af 105 anmeldelser
Som eksempel noterer hun en ansat, der arbejder på et stillads, får hjertestop og af den grund falder ned fra stilladset:
- Når Arbejdstilsynet vurderer, om en ulykke skal undersøges vægter forebyggelsespotentialet, hændelsen, og det forløb som førte op til ulykken højere end ulykkens konsekvens.
Arbejdstilsynet kan i forlængelse heraf oplyse, at der er gennemført tilsyn på 34 ud af de 105 anmeldelser og taget stilling til, hvorvidt der skulle ske strafforfølgelse i 32 af disse sager, hvoraf der er indstillet 12 sager til politiet til strafforfølgelse.
- Et fællestræk for de ulykker, der ikke er undersøgt, er, at der er tale om enkeltstående hændelser og arbejdsprocesser, der ikke normalt forekommer i den pågældende jobtype eller branche, oplyser hun.
Prioriterer mellem ulykker
Hun peger også på, at der kan være tale om ulykker, som på tidspunktet for udvælgelsen har været mindre alvorlige end andre ulykker, som er blevet prioriteret.
Om Arbejdstilsynet undersøger en ulykke har ingen betydning for, om tilskadekomne som følge af ulykken kan mod tage erstatning efter lov om arbejdsskadesikring:
- Antallet af undersøgte ulykker må betragtes ud fra en samlet ressourcemæssig vurdering og bruges, hvor det giver bedst mening i forhold til at fremme et sikkert og sundt arbejdsliv for alle og flytte arbejdsmiljøet i den rigtige retning, slutter beskæftigelsesministeren