left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Beskæftigelsesminister: Usmageligt og uacceptabelt lønniveauBeskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (foto Keld Navntoft)

Beskæftigelsesminister: Usmageligt og uacceptabelt lønniveau

Lønninger ned til 30 kroner i timen er øjensynligt, hvad ukrainske byggearbejdere er udsat for på en byggeplads på Amager

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard gav i et samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg omkring ’udstationerede tredjelandsborgere’ klart udtryk for, at forlydender om lønninger på 30 kroner i timen, som det øejnsynligt har været tilfældet for ukrainske byggearbejdere på en byggeplads på Amager, er ’usmageligt og helt uacceptabelt’.

Karsten Hønge fra SF havde indkaldt ministeren i samrådet med henvisning til blandt andet en artikel tv2.dk under overskriften ’Håndværkere på Amager arbejder til 30 kroner i timen’.

Karsten Hønge ville blandt andet vide, hvilke muligheder der er for at finde en løsning i forhold til eksempelvis Polens og Litauens ’eksorbitante udstedelse af arbejdstilladelser’.

Kedelig sag
Ministeren konstaterede indledningsvis, at samrådet var en konsekvens af ’endnu en rigtig kedelig sag om underbetaling af udenlandsk arbejdskraft’:

- Forlydender om en timeløn på 30 kroner i timen på en byggeplads – det er efter min opfattelse usmageligt og helt uacceptabelt, at det finder sted i Danmark, sagde ministeren blandt andet.

Han understregede videre, at det helt afgørende, at arbejde i Danmark foregår på vilkår, der hverken undergraver nationale løn- og arbejdsvilkår eller svækker de nationale velfærdsmodeller.

Fair bevægelighed
Peter Hummelgaard slog fast, at ’den frie bevægelighed skal også være fair bevægelighed’. I den forbindelse pegede han på, at der er nogle specifikke problemstillinger vedrørende tredjelandsborgere:

- Retten til at udstationere ansatte fra én EU-medlemsstat til en anden…. gælder uanset om den ansatte er EU-borger eller tredjelandsborger. Det betyder, at udstationerede tredjelandsborgere er omfattet af Udstationeringsdirektivet, og Udstationeringsdirektivet hviler på princippet om samme løn for samme arbejde på samme sted, sagde ministeren.

Ingen lovbestemt mindsteløn
Det er dog i den forbindelse et problem, at Danmark IKKE har lovbestemt mindsteløn eller almengjorte overenskomster.

Derfor har myndighederne ikke kompetence, når det drejer sig om løn. Det er op til parterne på arbejdsmarkedet at aftale lønningerne:

- I forhold til udstationerede arbejdstagere er det op til fagbevægelsen at forsøge at indgå overenskomst med den udenlandske virksomhed. Så de overordnede rammer for at kræve lige vilkår er på plads. Udfordringen er så, at det kan være vanskeligt at håndhæve på tværs af grænserne, og det giver let spil for fusk-firmaer. Og vi må nok sige, at situationen formentlig er den, at i brancher, hvor der i forvejen er brodne kar, kan udstationering af tredjelandsborgere forstærke vores udfordringer, konstaterede beskæftigelsesministern.

Mere afhængige end EU-borgere
Han peger også på, at der kan være situationer, hvor borgere fra tredjelande accepterer et lavere lønniveau eller ringere vilkår end EU-borgere, fordi de ofte er i en position, hvor de er mere afhængige af arbejdsgiveren end EU-borgere:

- For eksempel fordi de risikerer at miste deres arbejdstilladelse, hvis de mister deres tilknytning til arbejdsgiveren. Så der er bestemt grund til, at vi også på EU-plan tager en debat om, hvordan vi kan dæmme op for problemet, sagde Peter Hummelgaard, der oplyste, at han har skrevet til direktøren for den europæiske arbejdsmarkedsmyndighed, ELA, med en opfordring til, at ELA analyserer problemet og kommer med mulige løsninger.

EU-identitetskort
Regeringen har blandt andet et ønske om et europæisk ID-kort, ’der vil udgøre et nyttigt kontrolredskab i kampen for at sikre ordentlige vilkår ude på arbejdspladserne’:

- Regeringen er også interesseret i at se nærmere på muligheden for en europæisk sortliste over ’brodne kar’. Det eksempelvis være virksomheder, der er dømt for underbetaling eller grov tilsidesættelse af arbejdsmiljølovgivningen - men altså også for udlændingelovgivningen. Det skal være med til at forhindre gentagne tilfælde af snyd og misbrug, sagde beskæftigelsesministeren

Læs mere om Byggeri

17/6 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.