Aktuelle nyheder - Byggeri

Boligmarkedet er skiftet fra sælgers - til købers markedViceadministrerende direktør i Finans Danmark, Ane Arnth Jensen

Boligmarkedet er skiftet fra sælgers - til købers marked

Finans Danmarks seneste statistik for statistik for boligudbuddet i oktober. Den viser, at sælgerne løbende er begyndt at sætte prisen på deres bolig ned.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Ved udgangen af oktober var 37.693 huse og lejligheder til salg rundt om i landet. Det er en stigning på 27 procent, sammenlignet med samme tid sidste år.

Godt 16.000 af dem er sat ned i pris, mens de har været ’Til salg’. Det svarer til næsten 43 procent For et år siden var det knap 32 procent af boligerne, der var sat ned i pris under salgsprocessen.

Udbudspriser fortsat højere end sidste år
Ane Arnth Jensen, der er viceadministrerende direktør i Finans Danmark, peger på, at der ikke er samme fart på boligmarkedet, som vi har været vant til de seneste år. Der er kommet flere boliger til salg, og køberne slår ikke lige så hurtigt til som tidligere:

- En relativt stor del af sælgerne har derfor gjort deres bolig lidt mere interessant for køberne ved at sætte prisen ned. Selv om mange sælgere har sat prisen ned på deres hus eller lejlighed, er udbudspriserne på landsplan fortsat højere end sidste år. Priserne har dog generelt været faldende de seneste måneder, og noget tyder på, at boligpriserne har toppet, siger hun.

Store geografiske forskelle
Liggetiden på ejerlejligheder var 127 dage på landsplan i oktober måned. Det er en stigning på 25 dage i forhold til oktober 2021. For huse er liggetiden steget fra 149 dage til 167 dage på et år.

Der er store geografiske forskelle på, hvor stor en andel af boligerne til salg, der er sat ned, før de bliver taget af markedet. I Region Hovedstaden er det godt hver anden bolig, mens det i Region Nordjylland er lidt over hver tredje.

- Boligudbuddet er steget en del mere i Region Hovedstaden end i andre dele af landet, og derfor er det heller ikke så overraskende, at flere har valgt at sætte priserne ned for at få en prismæssig fordel. Samtidig er der en tendens til, at det er i de større danske byer med mange ejerlejligheder, at priserne i højere grad sættes ned. Man skal dog huske på, at det også er i de større byer, at der i de seneste år har været de største prisstigninger, siger Ane Arnth Jensen

Prisfald sikrer ligevægt
Boligøkonom Bo Sandberg fra Dansk Industri siger i en kommentar til tallene fra Finans Danmark, at der dels er blevet flere boliger at vælge mellem, og samtidig er liggetiden steget, især på ejerlejligheder med en stigning på 25 dage i forhold til oktober 2021

- Som en naturlig følge af, at der er blevet flere boliger at vælge mellem, og at liggetiden er steget har der været prisnedslag på 43 procent af de udbudte boliger. Og der er meget mere at vente fra den kant. For det er kun prisfald, der kan sikre en ny ligevægt mellem købere og sælgere på boligmarkedet. Det er skiftet fra sælgers til købers marked, siger Bo Sandberg.

Kun 3.000 boliger til salg på Fyn
Det er dog vigtigt at understrege, at der er betydelige geografiske forskelle på boligmarkedet. Der er ikke så mange prisnedslag vest for Storebælt, hvor udbuddet af parcelhuse kun ret langsomt kravler opad:

- Eksempelvis var der i oktober på hele Fyn og i Vestjylland i begge områder kun omkring 3.000 énfamiliehuse at vælge mellem, siger DI´s boligøkonom.


Læs mere om Byggeri

10/11 2022
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.