Aktuelle nyheder - Byggeri

Boligmarkedet hungrer efter boliger til salg

Boligmarkedet hungrer efter boliger til salg

Der ’mangler’ cirka 22.700 boliger til salg i forhold til gennemsnittet 2017-2020

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

I en kommentar til den ugentlige statistik fra Boligsiden.dk over boligmarkedet siger Dansk Industris boligøkonom Bo Sandberg blandt andet, at udbuddet af boliger til salg, fra coronakrisen brød ud, er faldet støt fra 55.900 i april 2020 til lavpunktet på 37.000 i februar i år.

Siden er antallet af boliger til salg stabiliseret på det historisk lave niveau, men er dog steget en smule til 38.200 i uge 17.

Stor ubalance
Bo Sandberg peger dog på, at selv om boligudbuddet ganske langsomt kravler opad, så er der en stor ubalance mellem udbud og efterspørgsel på boligmarkedet:

- I øjeblikket er der kun cirka 38.200 boliger til salg. I den tilsvarende uge de foregående fire år har der i gennemsnit været 60.900 boliger til salg. Så groft sagt mangler der cirka 22.700 boliger til salg på markedet i forhold til, hvad vi har været vant til i 2017-2020, som også var gode år med høj handelsaktivitet på boligmarkedet, siger Bo Sandberg.

Boliger hamstres
- Der hamstres i øjeblikket boliger til den store guldmedalje. Og vi er formentlig vidne til en tendens, hvor nogle boligkøb, der var planlagt til efteråret 2021 eller 2022, i øjeblikket fremrykkes. Indkomsterne steg markant i 2020, understøttet af ekstraordinær feriepengeudbetaling. Og det seneste år - med coronanedlukning i større eller mindre grad - har betydet et markant skift i efterspørgslen i retning af boligforbrug. Her har vi endnu til gode at se, i hvor høj grad, noget af dette skift i efterspørgslen er varigt. Læg dertil, at renten stadig er lav, og at foråret i forvejen er højsæson for boligkøb, siger Bo Sandberg.

Meget lille stigning
Derfor er der ikke så meget at sige til, at boligudbuddet har svært ved at følge med efterspørgslen:

- Det går lidt op og ned. I nogle uger – som blandt andet den seneste – stiger udbuddet af boliger netto måske med 100 eller 200, men der er langt op til de 22.700 flere boliger, vi er vant til at kunne vælge mellem på denne tid af året. Resultatet kan hentes på side 1 i de økonomiske lærebøger, nemlig med stigende handelspriser, siger DI´s boligøkonom.

Svært at målrette
- DI anbefaler fortsat, at man afventer genåbningen af samfundet og ser, hvordan adfærd, efterspørgsel og renterne på boligmarkedet arter sig henover sommeren, inden man skal overveje politiske tiltag, der under alle omstændigheder kan være svære at målrette de dele af boligmarkedet, man eventuelt måtte ønske at ramme, slutter Bo Sandberg.


Læs mere om Byggeri

4/5 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.