Aktuelle nyheder - Byggeri

Boligministeren vasker hænder i sag om foreningstvang

Boligministeren vasker hænder i sag om foreningstvang

BygTek dk kunne i begyndelsen af april fortælle om en boligforening i Aalborg, der er tvunget til medlemskab af Boligselskabernes Landsforening.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det tvungne medlemskab fik en lejer til at rette henvendelse til Folketinget for at klage sin nød over foreningstvang i den almene boligsektor, selv om det fremgår af Grundloven, at der er foreningsfrihed i Danmark.

Det har fået Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige til at spørge indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek, om det er muligt for en udlejer at kræve medlemskab af Boligselskabernes Landsforening.

Ministeren slår fast, at ’der ikke findes en bestemmelse i lovgivningen om pligt for boligafdelinger til at betale for medlemskab af BL’.
Dertil kommer dog, at der ifølge Boligstyrelsen er mulighed for ’på organisationsniveau, for eksempel af organisationsbestyrelsen, at boligorganisationen skal være medlem af BL’.

Kender ikke sagen
- Bidrag til kontingentet til BL vil herefter indgå i det administrationsbidrag, som boligafdelingerne betaler til boligorganisationen. Styrelsen kan videre oplyse, at hvis beboerne er uenige med en beslutning om medlemskab af BL, kan de gøre deres indflydelse gældende på organisationsniveau. Beboerne har flertal i de overordnede beboerdemokratiske organer, herunder organisationsbestyrelsen, lyder det fra Kaare Dybvad Bek.

Han peger på, at BL – Danmarks Almene Boliger - tidligere Boligselskabernes Landsforening - er en interesse- og brancheorganisation for almene boligorganisationer:

- De almene boligorganisationer beslutter selv, om de ønsker at være medlem af BL. Der er således ikke nogen privat- eller offentligretlig forpligtelse til at være medlem. Ligeledes har styrelsen ikke kendskab til begrænsninger i den negative foreningsfrihed for boligorganisationer, slutter indenrigs- og boligministeren.

Læs mere om Byggeri

3/5 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.