LCA
LCA
scroll
Børsen i flammer

Børsen i flammer

I 20 år havde BygTeks Christiansborgjournalist sin daglige gang på den gamle børbygning – blandt andet som rundviser

Af Dan Bjerring

Børsen var med sine dybe rødder i den hollandske renæssance en af Københavns smukkeste bygninger, og ikke mindst tabet af det ikoniske dragespir gør indtryk.

Som journalist var jeg i 15 år studievært på Danmarks Erhvervs Radio, der havde studier i stueetagen på Børsen, og i 20 år var jeg rundviser på Børsbygningen, hvor jeg har fortalt i hundredvis af gæster om bygningen og dens historie.

400 års jubilæum
Hvad svenskerne ikke kunne klare i 1658, Københavns brand i 1695 og englændernes bombardement i 1807, skete i netop 400 året for Børsens opførelse.

Til efteråret skulle Børsens 400 års fødselsdag fejres med blandt andet udgivelsen af et stort bogværk om Børsens historie. Den bog får nu en frygtelig afslutning. Et punktum for Børsens historie.

Tårerne trængte sig på
Da det smukke dragespir faldt ned som offer for flammernes hærgen, gjorde det ondt i hjertet, og tårerne trængte sig på. Tårnet var bygget af et skelet i pommersk fyr, og da først flammerne fik fat i det gamle rækværk, var det slut.

Ligesom franskmændene sørgede for, at Notre Dame blev genopbygget, så vil også Børsen blive bygget op igen.

Men det er ikke det samme at gå i en bygning, der er genopbygget, som det var at gå rundt i de selv samme lokaler hvor Christian den Fjerde og Frederik den Tredje gik rundt.

Der var en særlig stemning på den gamle børsbygning.. Historier var der nok at tage af, men lige nu fylder det alt i mig, at den smukke bygning er væk.

De vigtigste kunstskatte reddet
Heldigvis tyder meget på, at det er lykkedes - ikke mindst ved Dansk Erhvervs eget personales indsats - at redde en del af Børsens uerstattelige kunstskatte.

Det gælder blandt andre det berømte værk af P.S. Krøyer i Bibliotekssalen og de flotte malerier af Lorenz Frølich i selve Børssalen.

Hvor meget det ellers lykkes at redde, det må tiden vise, men lige nu venter vi i spænding.

16/4 2024