Aktuelle nyheder - Byggeri

Brug for flere kloge hænder og hoveder i tekniske brancherJørgen Prosper Sørensen

Brug for flere kloge hænder og hoveder i tekniske brancher

TEKNIQ ser med bekymring på, at det stort set er tilbagegang næsten overalt i antallet af elever på ikke mindst de tekniske uddannelser.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Tallene fra Forsknings- og Undervisningsministeriet viser, at det går den forkerte vej med optagelsestallene indenfor de tekniske uddannelser.

Der er sket et fald på cirka 11 procent i forhold til 2021, og det kommer ikke overraskende for Jørgen Prosper Sørensen, der er uddannelsespolitisk konsulent i TEKNIQ:

- Udviklingen er stadig stærkt bekymrende. Faldet skyldes formentlig den aktuelle højkonjunktur og høje beskæftigelse i blandet andet industri- og installationsbranchen, vigende søgning til velfærdsuddannelserne samt de senere års store optag under coronapandemien, hvor rekordmange unge begyndte på en videregående uddannelse, sigr han.

Ekstra problematisk
Jørgen Prosper Sørensen peger også på den politiske reduktion i 2022 af optaget på de engelsksprogede uddannelser, som ifølge TEKNIQ især har ramt de vigtige erhvervsakademiuddannelser.

Han ser udviklingen, som værende ”ekstra problematisk” i en tid, hvor der er brug for dygtige hænder og hoveder til den grønne omstilling:

- Vores medlemsvirksomheder har travlt og har et stort behov for dygtige medarbejdere med tekniske kompetencer til arbejdet med hele den grønne omstilling, omstillingen til bæredygtig produktion og den generelle håndtering af den teknologiske og digitale udvikling i det danske samfund. Derfor skal vi have endnu mere fokus på at tiltrække gode og motiverede studerende til disse erhvervsakademiuddannelser, siger han.

Stadig plads på STEM-uddannelser
TEKNIQ erkender, at der også er udfordringer med søgningen til andre uddannelsesområder - ikke mindst indenfor velfærdsuddannelserne, men han understreger, at det er vigtigt, at politikerne i bestræbelserne for at rette op på problemerne i velfærdsuddannelserne ikke overser de erhvervsrettede STEM-uddannelser, der efterspørges i brancher, som netop understøtter og finansierer hele vores velfærd.

Derfor opfordrer han også de unge, som i første omgang har fået afslag på deres drømmeuddannelser, til at vende blikket mod de tekniske uddannelser, hvor der fortsat er ledige pladser.

Livslang læring
Jørgen Prosper Sørensen peger samtidig på vigtigheden af, at regeringen og Folketinget i efterårets trepartsforhandlinger sætter fokus på hele efter- og videreuddannelsesområdet for at fremme livslang læring:

- Vi står overfor et travlt arbejdsmarked, hvor der nu og her er et stort behov for at man i eksempelvis metalindustrien og installationsbranchen løbende opkvalificerer den eksisterende arbejdsstyrke til den hastige teknologiske og digitale udvikling. Derfor SKAL vi have mere fokus på også hele efter- og videreuddannelsesområdet, siger han.

Fakta
Optaget på STEM-uddannelserne (Science, Technology, Engineering og Mathematics) er faldet med cirka 10 procent siden sidste år.

Det største fald ses på STEM-erhvervsakademiuddannelser, hvor 426 færre er optaget i år end i 2019. Det svarer til et fald på 15 procent.

En relativt stor andel af dette fald kan tilskrives færre optagne på engelsksprogede STEM-uddannelser, hvor der i 2022 er optaget 352 færre end i 2019, svarende til et fald på 93 procent..

Læs mere om Byggeri

8/8 2022
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.