left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Byggearbejderne har højere realløn efter finanskrisen

Byggearbejderne har højere realløn efter finanskrisen

Det seneste årti havde den laveste inflation siden 2. Verdenskrig på gennemsnitlig kun 1,24 procent

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg


I en kommentar til Danmarks Statistiks inflationstal for december, der landede på 0,8 procent, forklarer Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, at det er ’en lille spids mere’ end måneden før, og dermed lander det samlede inflationsfacit for 2019 på 0,8 procent – samme inflation for 2018.

- Med tanke på hvor længe det økonomiske opsving har varet, og med lønstigninger, der i øjeblikket ligger stabilt omkring 2,5 procent, er en inflation på 0,8 procent set i forhold til gængs økonomisk teori, overraskende lav, siger Bo Sandberg.

Lav inflation fortsætter
De lave prisstigninger kan dog efterhånden ikke længere overraske, og han har faktisk lidt svært at se, hvor et løft i inflationen op i retning af 1½-2 procent skulle komme fra:

- Måske lige bortset fra en eventuel kortvarig effekt af uro i Mellemøsten, som typisk får olieprisen til at stige. I julemåneden var det elektricitet, computere og tøj, der trak den årlige inflation ned, mens fødevarer, husleje og benzin trak den årlige prisudvikling opad. Den lave inflation er med til at holde hånden under opsvinget på hjemmemarkedet. Blandt andet via fremgang i de disponible indkomster. Eksempelvis oplever medarbejderne i bygge- og anlægsbranchen i øjeblikket de største reallønsstigninger på denne side af finanskrisen, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Klart laveste inflations årti siden 2. Verdenskrig
Fordi det med årsskiftet denne gang også er et helt årti, der er rindet ud, har Dansk Byggeri regnet på Danmarks Statistiks tal for inflationen i 10´erne:

- Med en gennemsnitlig årlig inflation på 1,24 procent, er 10´erne det årti siden 2. Verdenskrig med den klart laveste inflation. Det skyldes blandt andet den øgede globalisering, vor for eksempel teknologi og it-produkter er blevet relativt billigere i takt med åbne markeder og international konkurrence, siger Bo Sandberg

USA’s kongetal skuffer
Det såkaldte ’kongetal’ fra USA - den månedlige jobrapport – viste ifølge Dansk Byggeris cheføkonom, at der i julemåneden blev skabt forholdsvis beskedne 145.000 nye jobs udenfor landbruget:

Men trods det isoleret set skuffende ’kongetal’ kører opsvinget i USA videre, det nu også en realitet, at perioden 2010-2019 blev et årti i USA med ubrudt jobvækst. Dermed fortsætter det længst varende jobopsving i amerikansk historie:

- Det økonomiske opsving i USA har også markant betydning for dansk økonomi, både direkte og indirekte, fordi USA køber mange danske varer og tjenester. USA har i 2019 løftet importen fra Danmark med ikke mindre end 37 procent, og indirekte, fordi stemningen i USA smitter af på hele verdensøkonomien, siger Bo Sandberg.

Præsidentvalg forude holder hjulene igang
Med mindre end et år til næste præsidentvalg er Bo Sandberg ikke i tvivl om, at hjulene vil blive holdt i gang, og at økonomien om nødvendigt bliver stimuleret både med pengepolitik, skat og investeringer i 2020:

- I julemåneden var det vanen tro i den amerikanske servicesektor, der med 140.000 job blev skabt nye arbejdspladser, mens et fald på 12.000 i den for Trump så vigtige og højt profilerede industrisektor må siges at være en begmand til præsidenten, siger Bo Sandberg,


Læs mere om Byggeri

13/1 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.