Aktuelle nyheder - Byggeri

Byggeboom giver Københavns befolkningstilvækst baghjul

Byggeboom giver Københavns befolkningstilvækst baghjul

Ifølge Dansk Erhvervs cheføkonom Tore Stramer viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, at byggebeskæftigelsen steg med beskedne 700 personer i tredje kvartal 2019.

Del artiklen på

Samfund

Af Dan Bjerring

Til sammenligning er byggebeskæftigelsen gennemsnitligt steget med cirka 1385 personer i kvartalet i perioden fra 2014 til 2018.

Han tage det som et tegn på, at aktiviteten i byggesektoren er inde i en opbremsning, selv om byggebeskæftigelsen kan svinge en del fra kvartal til kvartal:

- Det er bestemt værd at bide mærke i, da byggesektoren er meget konjunkturfølsom og det derfor typisk er her man ser de første tegn på en afmatning i dansk økonomi, siger Tore Stramer.

Usikker udvikling lægger dumper på byggeprojekter
Han henviser i øvrigt til, at den svage fremgang i byggebeskæftigelsen hen over sommeren er et tegn på, at de seneste års byggeboom nu har toppet og peger på, at boomet i høj grad har været drevet af de mange nyopførte ejerlejligheder i de store byer - især København og omegn:

- Det seneste års mere svage og usikre udvikling på ejerlejlighedsmarkedet har formentlig lagt en dæmper igangsættelsen af nye byggeprojekter. Dertil kommer det seneste års massive byggeri i særligt København, som betyder, at udbuddet af nye lejligheder nu giver baghjul til befolkningstilvæksten. Endelig kan det bestemt ikke afvises, at det den stigende recessionsrisiko både herhjemme og i udlandet har lagt en helt naturlig dæmper på byggeaktiviteten, mener cheføkonomen.

Stadig plads til forbedringer og renoveringer
Han forventer, at byggeaktiviteten det kommende år vil aftage yderligere, men på den anden side bliver det ikke til en decideret hård landing i byggeriet.

Det skyldes blandt andet, at det meget lave renteniveau i kombination med en solid udvikling i såvel indkomsterne og boligformuerne fortsat giver danskerne gode muligheder for at investere i forbedringer og renoveringer.

Dertil kommer, at de offentlige bygge- og anlægsinvesteringer fortsat ligger på et højt niveau og at den permanente BoligJobordning fortsætter med at understøtte aktiviteten.

Kan blive hård opbremsning
- Men usikkerheden er unægtelig stor i øjeblikket og en mere hård opbremsning i byggesektoren kan desværre ikke udelukkes. Bliver byggesektoren ramt at en hård bremsning, så vil det desværre bidrage væsentlig til at trække BNP-væksten i dansk økonomi ned. Sidste år udgjorde vækstbidraget fra bygge- og anlægssektoren således i omegnen af ½ procent, slutter Tore Stramer.

Læs mere om Byggeri

18/10 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.