Aktuelle nyheder - Byggeri

Byggeriet har ikke tradition for bløde landinger

Byggeriet har ikke tradition for bløde landinger

I juni-september er byggeomsætningen tilsammen faldet med cirka 700 millioner kroner i forhold til de tilsvarende måneder i 2018

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Danmarks Statistiks ’BNP-indikator’ for 3. kvartal 2019 viser ifølge Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, en ’moderat kvartalsvis sæsonkorrigeret vækst på 0,3 procent’.
Han sætter dog spørgsmålstegn ved tallet med henvisning til den seneste opjustering af BNP med 23 milliarder kroner:

- Med en helt ny fortælling om opsvingets styrke 2016-2018, er det nok en god idé også at tage de første meget foreløbige tal for den økonomiske udvikling i 3. kvartal med store forbehold, siger Bo Sandberg.

Dansk økonomi bevæger sig fortsat fremad
Han slår dog fast, at der ikke er tvivl om fortegnet, og at dansk økonomi fortsat bevæger sig fornuftigt fremad:

- De fleste indikatorer tyder da også på, at både privatforbrug, eksport og arbejdsmarked holder skindet på næsen i et efterår, der ellers har været præget af international usikkerhed. Lige nu er der således stadig gang i det danske opsving, men vi nærmer os det tidspunkt af festen, hvor naboerne kommer forbi og beder os skrue lidt ned for musikken, siger cheføkonomen.

Talfabrikken på Østerbro
På den indenlandske scene har den historisk store bølge af nye lånekonverteringer givet mange boligejere flere penge mellem hænderne, og det kan ifølge Bo Sandberg blive en ’positiv joker’ i 2019 og 2020:

- Ikke mindst med en masse energirenoveringer for byggebranchen, der ellers har lagt den kraftigste del af opsvinget bag sig og står til et beskedent fald i beskæftigelsen i 2020, siger Dansk Byggeris cheføkonom, der ser frem til mere detaljerede nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik, også blandt økonomer kaldet ’talfabrikken på Østerbro’, der kommer om to uger.

Pæne tal på overfladen
Dansk Byggeri har på baggrund af Danmarks Statistiks tal beregnet, at det blandt de større brancher ikke mindst er bygge- og anlægssektoren med et plus på 5,1 procent, der har oplevet fremgang i den indenlandske omsætning i 2019.

Opgjort i kroner og øre, omsatte byggeriet for 10,0 milliarder kroner mere på hjemmemarkedet i januar-september 2019 end i den tilsvarende periode 2018.

- På overfladen ser omsætningstallene for byggeriet i 2019 fortsat fine ud. Men hvis man tager et spadestik dybere, viser det sig, at omsætningen henover sommeren og de første efterårsmåneder i bedste fald har været uændret i forhold til 2018, og det samme gælder for branchens beskæftigelse, siger Bo Sandberg.

Byggeriet har ikke tradition for blødelandinger
Han slår desuden fast, at opsvingskurven i byggeriet er ’knækket’ på et tidspunkt i første halvår 2019:

- I januar-maj 2019 var der fortsat en omsætningsvækst på 10,7 milliarder kroner sammenlignet med 2018. Men i juni-september er byggeomsætningen tilsammen faldet med cirka 700 millioner kroner i forhold til de tilsvarende måneder i 2018. Det er naturligvis ingen katastrofe ovenpå seks år med ubrudt fremgang siden 2013. Hvis den stagnerende omsætning i byggeri og anlæg betyder en blød landing, er det bestemt til at leve med. Udfordringen er, at byggeriet ikke har tradition for bløde landinger, siger Bo Sandberg.

Læs mere om Byggeri

14/11 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Zarges

  Zarges

  Godt arbejdsmiljø valg
 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger
 • Dansk Boligbyg

  Dansk Boligbyg

  Det giver pote at leve værdierne
 • Riwal

  Riwal

  Vi hjælper dig sikkert i højden!
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • NTI

  NTI

  Vi gør dig bedre!
 • Garant

  Garant

  Specialist i tekniske produkter
 • Scandi Supply

  Scandi Supply

  Brandsikring A - Z
 • Ajos

  Ajos

  Kraner, hejs, skure, pavilloner, strøm, lys, varme og byggepladsindretning
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister
 • Lyngsøe

  Lyngsøe

  Alt i overdækning. Dansk design.
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium
 • Greditec

  Greditec

  Murtec Bistal 30R Dista - Murværksarmering
 • Kilian Water

  Kilian Water

  Det beplantede filter – naturlig spildevandsrensning
 • OX-ON

  OX-ON

  Designed to protect
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • Greditec

  Greditec

  Murflex - ventiler i rustfrit stål