Isover
scroll
Bygningsreglement favoriserer nybyggeri på bekostning af renoveringDirektør i Dansk Financia, Per Soelberg Hansen

Bygningsreglement favoriserer nybyggeri på bekostning af renovering

Ansøgningsprocessen for at udnytte tomme loftrum er alt for præget af ’frem og tilbage’. Bygherrer og deres rådgivere famler i blinde for at ramme noget, der bliver godkendt

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det er ingen nyhed, at byggesagsbehandlingen i kommunerne er for omstændelig og dermed også langsom. Men nu har en række virksomheder i byggebranchen fået nok. De peger på, at Bygningsreglementet gør det umuligt at udnytte den eksisterende bygningsmasse, og det stiller branchen i vanskelige situation, når de skal søge byggetilladelse.

Derfor samler de byggetekniske rådgivere, Peter Jahn & Partnere, virksomheder i byggebranchen og kommunerne under samme tag budskabet er ikke til at tage fejl af:
- Målet er klart – vi skal have styr på processen NU!

Favoriserer nybyggeri
I foråret kritiserede Peter Jahn & Partnere sammen med Dansk Financia Bygningsreglementet, der i højere grad favoriserer nybyggeri fremfor renovering, og som gør det umuligt at udnytte de grønne muligheder i form af tomme loftrum og lejemål.

Siden er branchen blevet lovet et nyt opdateret Bygningsreglement, der efter sigende kommer til at prioritere renovering i langt højere grad.

Vil ikke vente til 2028
Men det er ikke godt nok for Peter Jahn & Partnere og resten af branchen, der ønsker handling nu.

- I det nye Bygningsreglement er der lagt op til en tydeligere prioritering af renovering, end man ser det nu. Men vi har ikke tid til at vente til 2028, hvor man anslår, at det ser dagens lys. Vi er i mellemtiden nødt til at forstå kommunens processer, og de skal forstå vores, så vi får en mere strømlinet proces, når vi søger om byggetilladelse i de forskellige sager.

Branchen bruger for lang tid på det, fortæller Martin Daniel Nielsen, der er partner i Peter Jahn & Partnere.

Simplere proces
Peter Jahn & Partnere har inviteret brancheaktører, herunder professionelle bygningsejere, ejendomsadministratorer, advokater samt enhedschef hos Københavns Kommune, Judith Furu-Grage, til en snak om, hvordan branchen i samarbejde med kommunen kan simplificere processerne:

- Hvis ikke lovgivningen kan ændres, må vi jo handle os ud af det. Så hvis vi på nogen måde kan forbedre processerne ved at have konkret data eller forslag til ændringer klar, når vi ansøger om byggetilladelse, så må vi jo gøre det den vej, siger Martin Daniel Nielsen.

Famler i blinde’
Direktør for ejendomsselskabet Dansk Financia, Per Solberg Hansen, har længe været i den efterhånden frustrerende situation, som både han og andre i branchen befinder sig i.

Renoveringen af selskabets ejendomme står flere steder stille på grund af uklare tilbagemeldinger fra kommunen, der gør det svært at komme videre, eller der stilles krav, som er umulige at opfylde.

- Bygningsreglementet er én ting, men selve ansøgningsprocessen er alt for præget af ’frem og tilbage’. Både vi og vores rådgivere famler i blinde for at ramme noget, der bliver godkendt, fortæller Per Solberg Hansen.’

Fra byggebranchens perspektiv
Han savner, at kommunerne ser tingene fra byggebranchens perspektiv. Der er ingen forståelse for, at det kun gør processen mere besværlig, når branchen konstant mødes med et 'nej':

- Derfor håber jeg, vi kan skabe rammerne for en 'god byggesagsbehandling', hvor de bliver mere rådgivende, siger Per Soelberg Hansen.

Arrangementet finder sted hos Peter Jahn & Partnere den 19. september klokken 08.30, hvor alle fra branchen er inviteret.


17/9 2024