Aktuelle nyheder - Byggeri

Christiansborg sætter stærk fokus på byggerier i træ

Christiansborg sætter stærk fokus på byggerier i træ

Folketingets Boligudvalg holdt onsdag en høring om bæredygtigt byggeri i træ, og det blev et stort tillægsstykke med cirka 140 deltagere

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christianborg

Formanden for Folketingets Boligudvalg, Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten, understreger over for BygTek, at byggeriet har en central rolle i den grønne omstilling, og skal klimamålene nås, kræver det blandt andet, at træ får en mere fremtrædende rolle i byggeriet.

Boligminister Kaare Dybvad Bek præsenterede på mødet regeringens planer og politik på området, og Søren Egge Rasmussen, der selv er tømrer, sagde blandt andet:

- Der er en øget interesse for byggeri i træ samtidig med at klimadagsordenen sætter spørgsmål ved, hvordan vi bedst renoverer og bygger nyt for at opnå lavt energiforbrug og reducerer byggeriets samlede CO2-belastning…

Mindre energiforbrug er ikke nok
Søren Egge Rasmussen siger til BygTek, at vi i Danmark har været gode til at nedbringe energiforbruget i vores bygninger, men samtidig at der har været for lidt fokus på, hvilke ressourcer, der anvendes på at opføre og vedligeholde boligerne:

- Det er vi nødt til fremadrettet, hvis vi skal nå en reduktion i CO2 på 70 procent i 2030 og på længere sigt nul emission. Så skal vis e langt mere kritisk på, hvilke byggematerialer, vi vælger. Der er træ, når det erstatter beton og stål i den bærende konstruktion, noget, der rykker CO2- mæssigt. Så lagrer man CO2 i bygningen i stedet for at bygge en bygning, der er ekstremt CO2-belastende, når man opfører den, siger Søren Egge Rasmussen.

Skal bygge langt mere i træ
Han understreger, at der skal bygges langt mere i træ, og at det spændende ved høringen på Christiansborg var den enorme interesse med deltagere fra blandt andet en lang række arkitektfirmaer:

- Det mest overraskende var nok, at et anerkendt arkitektfirma som C.F. Møller, der klarer sig godt i internationale konkurrencer, har opført træhusbyggerier i Sverige og skal opføre dem i Tyskland. Vi er i Danmark lullet ind i en vane, hvor vi bygger meget i beton, og det almene byggeri har i en periode været pålagt at opføre bygninger hurtigt og i elementbyggeri for at kunne få offentlig støtte, siger Søren Egge Rasmussen videre.

Præfabrikerede træelementer

Han peger på, at det i udlandet er muligt at bestille præfabrikerede træelementer, som gør det muligt at opføre byggerier hurtigere og med en lavere CO2-belastning:

- Der er jo meget byggeri i Danmark, som ikke er højere end fire etager, og det kan man bygge i træ med de nuværende regler. Skal der bygges højere, er der nogle brandkrav, der klart skal defineres. Derfor skal vi da også have en opfølgende dialog mellem Boligudvalget og ministeren på høringen, så vi kan finde ud af, hvad der kan ændres hurtigt, og havd der tager længere tid, forklarer udvalgsformanden.

 

Elevatorskakt i træ

Mange mener, at det eksempelvis kan være vanskeligt at bygge i træ, hvis byggerier skal være handicapvenlige med eksempelvis elevator, men det findes der ifølge Søren Egge Rasmussen løsninger på:

- Vi så på høringen et eksempel fra Sverige, hvor der var opført en elevatorskakt i træ, så det er muligt, siger Enhedslistens boligordfører.

- Han mener i øvrigt, at vi i Danmark meget snart ser flere eksempler på anvendelse af træ i byggeriet, men det er ikke sikkert, at det umiddelbart kan ses udvendigt. Det kan være, at den bærende konstruktion er i træ, hvorefter den så er beklædt med eternit eller genbrugsprodukter plastik. Til gengæld vil man kunne se det indvendigt i byggerierne, slutter Søren Egge Rasmussen

Lyt til hele interviewet med Søren Egge Rasmussen på nedenstående link

http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3819&T=Christiansborg%20sætter%20stærk%20fokus%20på%20byggerier%20i%20træ

Se hele konferencen på nedenstående link fra Folketinget

https://www.ft.dk/aktuelt/webtv/video/20191/bou/tv.6308.aspx?as=1#player

 

 

 

 

 

 

Læs mere om Byggeri

23/1 2020
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.