Debat: Lappeløsninger har ødelagt uddannelserne
Når der i disse år er for mange, der søger mod de gymnasiale uddannelser og fravælger de faglige erhvervsuddannelser, skyldes det en urealistisk holdning til egne evner hos mange unge og deres forældre, mener BygTek-journalist, Dan Bjerring
Del artiklen påDagligt kan man i medierne læse historier om unges mistrivsel. Og løsningen på det lyder næsten altid, at man skal rydde nogle af de problemer af vejen, der ifølge pædagoger og psykologer skaber mistrivsel.
Mistrivsel findes i uddannelsessystemet på alle niveauer. Lige fra folkeskolen over gymnasiet og erhvervsskolerne til de videregående uddannelser.
Men i stedet for at spørge sig selv, hvor af denne pludselige mistrivsel er opstået, forsøger politikere, pædagoger og psykologer sig med den ene lappeløsning efter den anden, der øjensynligt kun har det resultat, at endnu flere mistrives.
INGEN har indtil nu foreslået, at der skal gøres noget for at ruste de unge til i langt højere grad at tage ansvar for at løse de udfordringer, som livet nu engang byder på.
INGEN har foreslået, at børnene allerede i folkeskolen og andre steder i uddannelsessystemet vænnes til, at tilværelsen ikke KUN er en dans på roser, men at nederlag og negative konsekvenser af ens handlinger hører livet til – ligesom selvfølgelig sejre og positive oplevelser.
Når vi i disse år oplever, at alt for mange søger mod de gymnasiale uddannelser og fravælger de faglige erhvervsuddannelser, skyldes det en komplet urealistisk holdning til egne evner hos både mange unge selv og deres forældre.
De tror alle, at de skal være akademikere, og derfor ender mange studenter, der kun lige har sneget sig igennem deres eksamen – måske fordi gymnasierne får tilskud efter, hvor mange der består – i en tilværelse som ’halvstuderede røvere’ uden reelt at gøre brug af deres eksamen.
Det er på tide at sadle totalt om i uddannelsessystemet og genskabe respekten for ’håndens arbejde’. Det gøres først og fremmest ved at sikre, at børn i folkeskolen igen obligatorisk får eksempelvis træsløjd og andre fag med relationer til håndværk.
Og det gøres ved at sikre, at børnene fra de små klasser får de nødvendige basiskundskaber i dansk og regning.
Det kan godt være, at det er smart og pædagogisk at forvirre børn i de små klasser med mange forskellige fag, men det er netop derfor, at alt for mange forlader folkeskolen som funktionelle analfabeter og regne-ignoranter.
Erhvervsskolerne og de virksomheder, der tager lærlinge, oplever alt for ofte, at selv de mest basale kundskaber er fraværende, og at de skal bruge tid på at lære de unge, hvad de burde have haft med som sikker ballast fra folkeskolen.
Det kan ikke rettes op med lappeløsninger. Det kræver et grundlæggende opgør med den politik, som Ritt Bjerregaard og Per Schultz Jørgensen var bannerførere for, og som er skyld i, at vi i dag står med et uddannelsessystem i ruiner.
Dan Bjerring
Journalist
BygTek