LCA
LCA
scroll
- Det er blevet en jungle at finde rundt i de mest bæredygtige løsninger i byggerietKommerciel direktør hos Håndværker.dk, Thorsten Olsen, og Anja Sørensen, der er Business Development Director hos Saint-Gobain Denmark.

- Det er blevet en jungle at finde rundt i de mest bæredygtige løsninger i byggeriet

Håndværkere og rådgivere i små og mellemstore virksomheder mangler ofte viden og redskaber til at rådgive boligejere om projekter med grønt og bæredygtigt fortegn. Derfor lanceres nu Klimahåndværker-uddannelsen

De fleste boligejere og håndværkere har et ønske om at bygge og renovere mere klimavenligt og med mest mulig omtanke for klodens knappe ressourcer. Men i en travl hverdag kan det være svært at holde sig opdateret på den nyeste viden om klimavenlige løsninger.

Klimahåndværkeruddannelsen ruster derfor alle typer af håndværkere og rådgivere til at tage den svære dialog om klima på et oplyst og vidensbaseret grundlag.

Vil gerne gøre en forskel
- Bygge- og anlægsbranchen står for 40 % af den samlede CO2-udledning og 30 % af affaldet, og derfor har vi også et ansvar for at bygge og renovere så klimavenligt som muligt. Vi ved også fra vores brugere, at det betyder meget for den enkelte håndværker og rådgiver, at de er med til at gøre en forskel. Omvendt så tøver mange håndværkere med at kaste sig ud i dialogen om bæredygtighed med kunderne, fordi de simpelthen mangler viden, siger Thorsten Olsen, kommerciel direktør hos Håndværker.dk.

Håndværker.dk er Danmarks største håndværker-søgeportal, der bygger bro mellem kunder og håndværkere. På håndværkernes profiler offentliggør Håndværker.dk samtidig anbefalinger og omtaler fra håndværkernes tidligere kunder. Og ifølge Thorsten Olsen er håndværkere, der ved, hvordan man bygger og renoverer bæredygtigt, i høj kurs i fremtiden.

- Håndværkere, der har sproget og redskaberne til at rådgive kunderne om bæredygtighed, har en konkurrencefordel, men de er stadig en mangelvare. Samtidigt må vi også erkende, at håndværkere fra SMV’er er en faggruppe, der ikke har tid til at sætte sig på skolebænken i uge- eller månedsvis. Derfor har vi skræddersyet et forløb, hvor de fleste lektioner foregår online og efter fyraften, fortæller Thorsten Olsen.

En jungle at finde rundt i
Klimahåndværkeruddannelsen har eksisteret i et år med Niras som samarbejdspartner og udvikler af undervisningsmateriale og lanceres nu i ny version med Saint-Gobain som videnspartner.

- Det har været et lærerigt år med masser af dialog omkring indhold og struktur på uddannelsen. Herunder det åbenlyse behov for og nødvendigheden af løbende opdatering af kursusmaterialet med nyeste viden indenfor bæredygtighed, klima og CO2. Med erfaringerne fra det sidste års afholdte kurser føler vi os nu klar til at videreudvikle uddannelsen samt at afholde flere kurser til gavn for endnu flere håndværkere, siger Mads Hagh, kursusansvarlig hos Niras.

Saint-Gobains eksperter i bæredygtighed underviser også på uddannelsen – vel at mærke i fakta- og branchebaseret viden og ikke i konkrete produkter.

- Det er blevet lidt af en jungle at finde rundt i, hvad der er de mest bæredygtige løsninger, og hvad der er op og ned på al den information, der florerer omkring bæredygtighed. Med klimahåndværkeruddannelsen vil vi bl.a. lære håndværkerne at læse miljøvaredeklarationer – også kaldet EPD’er – så de kan sammenligne miljøbelastningen på forskellige løsninger, siger Anja Sørensen, Business Development Director hos Saint- Gobain.

Fokus på social bæredygtighed
Hun tilføjer, at målet med uddannelsen også er at lære håndværkerne om social bæredygtighed.

- Social bæredygtighed i byggeriet handler bl.a. om hensyn til de håndværkere, der skal installere løsningerne ved at vælge eksempelvis letvægtsprodukter og løsninger, der belaster krop og skelet så lidt som muligt. Ligesom det selvfølgelig også handler om hensynet til de mennesker, der skal opholde sig i bygningerne. Luftkvalitet, lys- og lydforhold og temperatur betyder meget for helbred, trivsel, søvn og koncentration. Den dimension af bæredygtighed bliver de kommende klimahåndværkere også uddannet i, siger Anja Sørensen.

Klimahåndværkeruddannelsen skal efter planen primært foregå online med hold på 30-40 håndværkere ad gangen, og der vil være holdstart ca. 10 gange årligt.

-dc

8/9 2022