Aktuelle nyheder - Byggeri

Det er for svært at bygge klimavenligt- Vi får brug for miljødeklarationer, for dem der vil have bygget spørger os om, hvad er det mest miljøvenlige? Skal jeg vælge det eller det? Og det kan ingen af os svare på i dag, siger Ib Enevoldsen

Det er for svært at bygge klimavenligt

Byggeriet udleder 40 procent af verdens CO2. Men det kan sagtens blive meget mindre, hvis byggematerialer får et klimamærke, så vi kan vælge de bedste løsninger, siger direktør, Ib Enevoldsen fra ingeniørgiganten Rambøll

Del artiklen på

Samfund - Klima - Byggeri

Tekst og foto af Johannes H. Nørgård

Træbygninger kan føre til altødelæggende bybrande, skrev professor ved DTU, Kristian Hertz, og tre kolleger i Ingeniøren den 9. september. Her trak de historiske streger til år 64, hvor Rom brændte, 1666 i London, ildstorme under Anden Verdenskrig og et brandbombeangreb på Tokyo i 1945.

Nu vil nogle nok mene, at en professor i beton, der selv har startet betonvirksomhed og er blevet hædret med Betonprisen, måske ikke er verdens mest uvildige til at udtale sig om træ og brandrisiko. Andre ser det som endnu et udslag af den religionskrig, der raser mellem træ og beton i valget af fremtidens byggematerialer.

En materialernes kamp, som nu bliver genstand for en paneldebat på årets Building Green 30. oktober. Her vil en af debattørerne være adm. direktør for Rambøll, Ib Enevoldsen, der også er formand for FRI (Foreningen af Rådgivende Ingeniører).

- Det er naivt at påstå, at man ikke kan bruge træ i byggeriet, fordi det kan brænde. Det bærer ved til en alt for sort-hvid opfattelse, og det er helt forkert. Træ kan overfladebeskyttes, det kan pakkes ind i gips, og det kan pudses. Det kan sagtens lade sig gøre at brandsikre træ, og reglerne findes allerede for det i dag. Så alle de steder vi kan sætte CO2 belastningen ned ved at bruge træ, skal vi da gøre det.

Det kan ifølge Ib Enevoldsen sagtens lade sig gøre at bygge i træ, som Lisbjerg Bakke her under byggeriet af 40 boliger i tre og fire etager, der blevet hædret som Årets Byggeri i 2018

Sæt fokus på den virkelige udfordring
Og det er ikke, fordi den rådgivende ingeniørkoncern Rambøll med over 11 milliarder kroner i omsætning(2018), mere end 15.500 medarbejdere og løbende 5000 byggeprojekter globalt pludselig har set sig sur på beton. Rambøll er engageret i masser af fantastiske betonbyggerier, men den forvirring og mistro til materialer, der bliver skabt, ærgrer Ib Enevoldsen.

Især fordi det fjerner fokus fra den virkelige udfordring. Nemlig at helt nye tal i en rapport fra World Green Building Council, som Rambøll er medforfatter til, viser, at alene produktion og transport af byggematerialer, nedrivning og affaldshåndtering fra byggeri udgør hele 11 % af klodens samlede CO2 udledning.

Og i nybyggeriet herhjemme udgør materialerne faktisk over 70 % af klimaaftrykket i hele bygningens levetid, især for vi i Danmark har været så dygtige til at nedbringe bygningers energiforbrug og har fået en stadig grønnere energiforsyning.

- De tal er alt for alvorlige til, at vi skal lade os styre af en religionskrig omkring enkelte materialer. Nu handler det om, at hele byggebranchen går sammen for at reducere vores CO2 udledning, og det skal vi blive præcise omkring, det skal der regnes på, og vi skal finde ud af, hvordan vi gør det sammen og gør det bedst, siger Ib Enevoldsen og uddyber:

- For vi kan ikke bare fortsætte med at gøre ingenting. Vi skal have spredt betydningen af genbrug, at undgå spild og vigtigheden af at købe de rigtige materialer. Her er det også min forventning, at vi meget snart skal kunne dokumentere, hvad det er, vi bruger, f.eks. om det er skifer, eternit eller betontegl og vide, hvad der giver den mindste miljøbelastning.

-Vi kan ikke bare fortsætte med at gøre ingenting. Vi skal have spredt betydningen af genbrug, at undgå spild og vigtigheden af at købe de rigtige materialer, siger Ib Enevoldsen.

Mærkning og bevidste valg
Men for at finde de byggematerialer, der har den mindste miljøbelastning, kræver det ifølge Ib Enevoldsen, at vi i Danmark stiller krav om miljøvaredeklarationer. Det har både Sverige, Norge, og Tyskland har 14.000 forskellige, mens der i Danmark samlet set er cirka 50 varer med deklaration.

- Vi får brug for det. Det vil nemlig meget snart blive sådan, at man som tømrermester vil blive spurgt af kunderne om, hvad er det mest miljøvenlige? Skal jeg vælge det eller det? Og det kan ingen af os svare på i dag, for vi kender ikke oplysningerne. Derfor skal vi have miljøvaredeklarationer, der giver tømrermesteren et hurtigt overblik, når han står nede i byggemarkedet og skal vælge materialer, i stil med det, vi kender fra energimærket. Det vil gøre det muligt for ham og kunden at træffe nogle bevidste valg, siger Ib Enevoldsen, der også tror, det indenfor en overskuelig fremtid bliver et krav, at tømrermesteren i forbindelse med fakturering af arbejdet skal kunne redegøre for, hvor stor CO2 påvirkning arbejdet har haft.

- Det er ikke noget, han skal sidde i timevis og udregne selv. Det vil ske helt automatisk, at oplysningerne vil blive registreret digitalt i forbindelse med køb af materialer. Han vil bare skulle trykke på en knap, når han laver sin regning, og så vil der stå, at han har lavet så mange m2 loft, og miljøbelastningen har været sådan.

Alle bygherrer taler om det
Det lyder på dig, som om det her er lige om hjørnet, hvorfor tror du det, når man ellers altid hører, at bygherre går efter billigste pris?

- Det ændrer sig stærkt, der er en enorm bølge i gang. I Danmark er der opstået en enorm bevidsthed om, at vi skal have en bæredygtig verden og ikke må svine med CO2. Vi har samtaler med rigtig mange af vores bygherrer. De taler om det nu. Professionelle bygherrer taler alle sammen om det. Dels fordi de selv mener det, men også fordi de er bange for, at hvis de ikke forholder sig til det, så vil de lejligheder, de får bygget, ikke kunne sælges eller lejes ud om 5-10 år. Det handler om økonomi, og ser vi for eksempel til Norge, så giver bankerne bedre finansiering til bæredygtigt byggeri, de får ganske enkelt lavere bidragssatser.

Derfor er det ifølge Ib Enevoldsen heller ikke nogen tilfældighed, at det er de store pensionskasser, som går forrest. De investerer langsigtet og vil ikke risikere at stå som ejere af nogle lejlighedsbyggerier, der i 2040 er mindre værd, fordi de ikke var bygget bæredygtigt.

- I Danmark er der opstået en enorm bevidsthed om, at vi skal have en bæredygtig verden og ikke må svine med CO2 og vores bygherrer taler alle sammen om det, så vi er nødt til at handle, mener Ib Enevoldsen.

Alt for meget spild
Et andet område, hvor man som byggefirma og håndværker selv kan gøre noget aktivt for at mindske CO2 belastningen i byggeriet, er ved bedre planlægning af arbejdet.

- På byggepladser er omkring 20 % af de materialer, vi bruger, spild. Det skyldes dårlig planlægning og dårlig opbevaring af materialer. Man har ikke styr på sit forbrug, og da mange byggevarer er relativt billige i forhold til timelønninger, så køber man hellere lidt ekstra. Det betyder ikke så meget, hvis vi må smide det væk. Men det gør det. Tag de sække med cement, der står ovre i hjørnet og er blevet hårde. Der er brugt en masse CO2 i produktionen af dem, så er det da rigtig dårligt, at de bare skal smides væk, fordi vi ikke tænker os om. Hvis vi opbevarer det ordentligt, kan det jo returneres eller bruges et andet sted, siger Ib Enevoldsen.

Det kan læres, og i Norge er de endda gået skridtet videre. Her har de offentlige bygherrer i nogle år stillet krav om CO2 regnskaber og maksimum CO2 forbrug på byggepladser i byggeperioden.

- Det har ikke gjort byggerierne dyrere, men givet mindre materialespild og mindre brændstofforbrug, fordi entreprenørerne planlægger bedre. Du husker for eksempel at få bestilt byggestrøm til tiden, for hvis du lader en generator stå og tygge diesel i tre uger, så ødelægger det dit CO2 regnskab. Det har også betydet, at byggefirmaerne investerer i mere og mere materiel, der er elektrisk og miljøvenligt, fortæller Ib Enevoldsen.

Stil krav til byggeriet
Overborgmester Frank Jensen overvejer pt., om de norske krav også skal indføres i København, og det glæder Ib Enevoldsen, der gerne vil have politikerne mere på banen både i forhold til at renovere egen bygningsmasse, men også i forhold til f.eks. at stille krav om miljøvaredeklarationer og CO2 regnskaber:

- Når et flertal i folketinget har sat et historisk mål om, at vi skal reducere udledningen af drivhusgasser med 70 % i 2030 – så må politikerne også vise, at de vil det seriøst. De skal være klar på at bruge penge, og de skal stille krav også til byggeriet, så det bliver ens konkurrenceforhold for alle. Lovgivning er jo ikke for de frelste. Den er nødvendig for at få de sidste med.

Samtidig opfordrer Ib Enevoldsen byggebranchen til at komme lidt ud af den sædvanlige vanetænkning, om at alt skal laves i beton.

- Der sker heldigvis rigtig mange CO2 fremskridt med beton i disse år, cementen bliver grønnere og stadig mere bliver genbrugt. Men vi skal også se på træ som en mulighed. Det kan meget mere, end mange traditionelt tror. Vi kan jo for eksempel sagtens gå op i 4-5 etager, så hvorfor gør vi det ikke noget mere. Det er jo glimrende træbyggerier, siger han og tror også, at træ får en meget større rolle i forhold til bygningsrenovering.

- Når vi så også ved, at den absolut største klimabelastning sker, når vi bygger nyt, så vil vi begynde at renovere meget mere – og i forbindelse med at ombygge og gøre bygninger mere fleksible til forskellige muligheder, så er træ et fantastisk materiale. Det er lettere, det går hurtigere at bygge om, det kan oplagre CO2, og så er træ en fornybar ressource. For vi kan plante flere træer, men ikke mere grus.

johannes@odsgard.dk

Stemningsbilleder fra Building Green i Forum 2018

Fakta: Building Green/Materialernes klimakamp


Gælder alle kneb, når der battles om at sætte ind imod klimaforandringer – eller skal dokumentationen være i orden? Er vi klar til at gå på kompromis med krav og komfort for at spare på CO2’en? Er det overhovedet muligt at kategorisere materialer som ’klimasyndere’? Kom og deltag i InnoBYGs debat:

Materialernes Klimakamp på Building Greens store scene d. 30. oktober kl. 15.50. For en ting er sikkert – det er en fælles opgave at løse de klimaudfordringer, vi står midt i – og byggebranchen spiller en vigtig rolle!

Debattører:
Ib Enevoldsen, administrerende direktør, Rambøll
John Strandfelt, partner og arkitekt MAA, Gottlieb Paludan Achitects
Martin Manthorpe, direktør for Strategi, Forretningsudvikling og Public Affairs, NCC
Mia Manghezi, projektudviklingsdirektør, Pension Danmark
Dorthe Mathiesen, branchedirektør, Dansk Beton
Mette Glavind, direktør, Teknologisk Institut

Læs mere om Byggeri

25/10 2019
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.