left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

DI advarer mod beskatning ved salg af ejendom

DI advarer mod beskatning ved salg af ejendom

Ifølge den månedlige boligudbudsstatistik Finans Danmark er der 22.298 parcel- og rækkehuse til salg hos ejendomsmæglerne.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

De har i gennemsnit været til salg i næsten syv måneder, og det er den korteste ’liggetid’ i 12 år. Desuden er priserne næsten ti procent højere end for et år siden – og dermed de højeste nogensinde.

Dansk Industris boligøkonom, Bo Sandberg, siger i en kommentar til tallene, at der er en stor ubalance mellem udbud og efterspørgsel på boligmarkedet:

- Ved udgangen af april var der i hele landet cirka 22.300 parcel- og rækkehuse til salg. Det er 30 procent lavere end sidste år. Samme tendens gør sig gældende med ejerlejligheder, mens sommerhusmarkedet under corona i den grad er blevet støvsuget. Her var der blot 4.200 til salg ved udgangen af april, svarende til et fald på hele 46 procent i forhold til 2020, siger Bo Sandberg.

Tendens til hamstring
-Han peger på, at der i øjeblikket er en tendens til ’hamstring’ af såvel sommerhuse som helårsboliger:

- Vi er formentlig vidner til en tendens, hvor nogle boligkøb, der var planlagt til efteråret 2021 eller foråret 2022, i øjeblikket fremrykkes. Det vil muligvis betyde en lidt lavere handelsaktivitet, end vi ellers havde set, når vi når frem i slutningen af 2022 og 2023, siger DI's boligøkonom.

Især i København, Nordsjælland og Østsjælland bliver boligerne revet væk, næsten før til-salg-skiltet er banket i jorden på matriklen:

- Det nuværende sælgers marked betyder, at den gennemsnitlige liggetid for parcel- og rækkehuse er under syv måneder, hvilket er den lavest registrerede i 12 år, siger Bo Sandberg.

Ikke brug for beskatning ved salg
I Nordsjælland og Østsjælland var der i april 2021 næsten 55 procent færre boliger til salg end i april 2022, så det er ikke kun nord for København, at boligmarkedet i øjeblikket bliver støvsuget for parcelhuse. Det gælder faktisk hele regionen ned mod Køge og ud mod Roskilde:

Der er jævnligt politiske røster, der foreslår at ændre boligbeskatningen, så værdistigningerne beskattes i stedet for de eksisterende årlige ejendomskatter. Men det advarer DI kraftigt imod:

- I Sverige er der tværtimod mange, der drømmer sig i retning af det danske system. Hvis man først beskattes, når man sælger sin bolig, hæmmer det mobiliteten på boligmarkedet. Det giver såkaldte ’indlåsningseffekter’. Og for stabiliteten på både boligmarked og samfundsøkonomi er en årlig løbende boligbeskatning klart at foretrække, siger Bo Sandberg.

Boligskattehåndtag
Han noterer, at der er to velkendte og trods alt ret velfungerende ’boligskattehåndtag’ - grundskyld og ejendomsværdiskat:

– Det er dem, der skal bruges, fremfor at indføre nye skatter. Det er en politisk beslutning med hvilke årlige promiller og procenter, grundskyld og ejendomsværdiskat skal opkræves. Det vigtigste er, at boligskatterne er indrettet, så de følger med konjunkturerne. Det er det, man sikrer, ved at låse ejendomsskatterne fast i procent i stedet for i kroner og øre, slutter Bo Sandberg.Læs mere om Byggeri

11/5 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.