left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

DI Byggeri: Respektér AB18DI Byggeri vil have bedre dialog mellem bygherrer og håndværkere

DI Byggeri: Respektér AB18

Især corona har gjort priserne på byggematerialer dyrere, og det er derfor nødvendigt, at bygherrer og håndværkere respekterer aftalegrundlaget i AB18, der giver mulighed for at regulere prisen ved pludselige prisstigninger, mener DI Byggeri

Del artiklen på

I de fem år op til coronakrisen var leverancer på byggematerialer som vandet i hanen. De kom bare støt og roligt, når behovet var der – og vel at mærke til meget forudsigelig priser. I dag er verden en anden. Dels er der mangel på materialer. Dels er priserne eksploderet. Det fortæller underdirektør i DI Byggeri Torben Liborius.

- For nylig talte jeg med en håndværker, der havde oplevet en mdf-plade stige 20 % i pris fra mandag til fredag. Efter at priserne i forvejen var steget meget. Og stålpriserne er gået helt grassat.

Forklaringerne er flere ifølge underdirektøren. For det første er efterspørgslen steget voldsomt i kølvandet på corona. Og samtidig er produktion blevet forstyrret af alt fra corona og vejrlig til dyre fragtpriser.

- Der er tale om en perfekt storm, som kan være meget svær at navigere i for både bygherre og håndværkere, siger Torben Liborius.

Bygherre og håndværker skal føre dialog
Ifølge DI Byggeri skaber situationen flere problemer.

For det første kan byggeri bliver forsinket. For det andet kan det blive væsentligt dyrere end både håndværker og bygherre forventede. Torben Liborius fortæller, at det for håndværkerne kan være meget svært at give en præcis pris på et byggeri på nuværende tidspunkt, da materialepriserne simpelthen fluktuerer for meget.

Konsekvensen er enten, at håndværkerne bliver nødt til at give en meget høj pris til at starte med eller risikere tab.

Hans opfordring er derfor også, at håndværkere og bygherrer respekterer aftalegrundlaget i AB18, der giver mulighed for at regulere prisen ved pludselige prisstigninger. Og selvom nogle bygherrer gerne vil have sløjfet den mulighed i deres kontrakter, så mener han, at det er i alles interesse, at den er der.

- Hvis den reguleringsmulighed fjernes, pålægger du håndværkeren hele risikoen, hvilket naturligt presser prisen op. Jeg mener, at det vil være langt bedre for alle parter med en dialog i det marked, som vi har i dag, siger Torben Liborius.

-dc

Læs mere om Byggeri

14/9 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.