Aktuelle nyheder - Byggeri

Digital tvilling giver mere effektiv vedligeholdelseFoto:Sund & Bælt

Digital tvilling giver mere effektiv vedligeholdelse

Øresundsforbindelsens 16 kilometer er blevet visualiseret for at effektivisere og forenkle vedligeholdelsesarbejdet

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Flere end 43.000 elementer er monteret i Øresundsbroens digitale tvilling. Alt fra overvågningskamera og lygtepæle til brønddæksler og nødudgange kan besøges digitalt, selv om Øresundsforbindelsen er kompleks, fordi den består af mange dele i et stort område – alt fra tunnel og jernbane til pyloner og betalingsanlæg.

Bengt Hergart, der er anlægsdirektør hos Øresundsbroen, siger, at man hver dag har god gavn af den digitale tvilling.

Den er specielt udviklet til, at man fra distancen kan besøge anlægget, lave beregninger, tage mål, projektere og planlægge vedligeholdelse af flere tusinde stykker inventar og steder.

Også til uddannelse
3D-værktøjet på Øresundsbron hedder MX360 og bruges, udover i det løbende vedligeholdelsesarbejde, også i forbindelse med uddannelse af personale eller leverandører.

– Vi skal ikke længere begive os ud på anlægget hver gang, vi skal have et overblik eller planlægge et vedligeholdelsesarbejde. Vi kan gå ind i værktøjet for at se nærmere på eksempelvis inventar og manualer. Det er perfekt, når vi skal introducere anlægget for nogen, siger Bengt Hergart.

Han fremhæver også miljø- og sikkerhedsmæssige effekter:

– Vi reducerer vores klimapåvirkning, fordi vi kan reducere antallet af besøg på forbindelsen. Vi mindsker også vores risikoeksponering, fordi vi ikke bevæger os rundt på anlægget i så stort et omfang, siger Bengt Hergart.

Datadrevet og smart
MX360 er et konkret resultat af Øresundsbro Konsortiets ambition om datadrevet og smart vedligeholdelse.

Arbejdet begyndte allerede i 2019, og siden er værktøjet blevet videreudviklet og forfinet, for eksempel i forhold til mængden af inventar, en bedre positionering og nye funktioner.

I dag er der omkring 43.000 stykker inventar og mulighed for at visualisere genstande og steder på blandt andet kort, tegninger og panoramabilleder.

– Mere og mere arbejde på broen begynder i værktøjet, som en støtte til mere effektiv vedligeholdelse. Hvis vi skal undersøge en lygtepæl, kan vi zoome ind på detaljer og montage, måle afstande, finde tegninger og bevæge os videre på stedet, siger teknikchef hos Øresundsbroen, Rolf Sundqvist.

Hurtigere proces
Vedligeholdelsen på Øresundsbron er også blevet mere omkostningseffektiv ved hjælp af den digitale tvilling.

– Vi får en hurtigere proces med leverandører, fordi vi tidligere og nemmere kan vise forholdene i anlægget. Når vi er ude på forbindelsen, hjælper MX360 med at planlægge stoppene ved hjælp af kortfunktionen, så teknikernes arbejdsgang og opgaver på broen optimeres, siger Rolf Sundqvist.

Læs mere om Byggeri

31/7 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.