Aktuelle nyheder - Byggeri

Endnu en skandale i BACH-gruppen

Endnu en skandale i BACH-gruppen

BACH-gruppen suspenderer kvalitetscertifikat. I et brev til deres kunder erkender GH Mørtel, der ejes af BACH-gruppen, manglende kvalitetsstyring af deres produkt ’M5’, der IKKE lever op til de lovede kvalitetsstandarder

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Ifølge brevet er GH Mørtel ’blevet opmærksomme’ på, at kvalitetsstyringen af det nævnte produkt har været ’mangelfuld’, og at den løbende prøvetagning af trykstyrker har været ufuldstændig:

- Vi har gjort vores certificeringsorgan opmærksom på fejlen, og vi har meddelt dem, at vi ønsker at suspendere vores certifikat midlertidigt, indtil vi har styr på processerne. Fejlen vedrører årene 2019 til og med 2020, oplyser GH Mørtel.

Det understreges, at der ’kun’ er tale om en fejl ved det nævnte produkt:

- Der er således ingen problemer, hvis I måtte have modtaget andre produkter fra vores sortiment, hedder det i brevet.

Alt tyder på…
Ifølge brevet viser en undersøgelse af produktet, at der er tvivl om, hvorvidt trykstyrken kan 5 Mpa, men at ’alt tyder på’, at styrken overholder 3 Mpa som minimum:

- Der er ikke konstateret problemer med vedhæftningsstyrken i nævnte produkt. Vi vil bede Jer til bidrage med at sikre, at der med denne oplysning ikke er problemer med de byggerier, hvor produktet er leveret, lyder opfordringen.

Ekspertvurdering
GH Mørtel har i øvrigt indhentet en såkaldt ’ekspertvurdering’, hvoraf det fremgår, at der ikke findes en offentlig styrkereference for receptmørtler med tilsætningsstoffer eller funktionsmørtler:

- Dermed vil det ikke være muligt at oplyse en trykstyrke uden test af en funktionsmørtel. Det gælder desuden for funktionsmørtler, at produktionsstyringen skal være overvåget af et notificeret organ. Murværk anvendes i dag overvejende som skalmur. Det betyder, at murstensvæggen ikke er bærende, men populært sagt alene skal optage vindlasten samt være bestandig over for vejrliget, skriver GH Mørtel.

Lille betydning
Det understregs, at bygger man et ’traditionelt familiehus med skalmur’, samt hvor bagmur og skillevægge er elementer, har trykstyrken af mørtlen meget lille betydning:

- Mørteltypen ved en skalmur uden bærende krav vælges normalt på baggrund af krav til styrke og holdbarhed i overensstemmelse med henholdsvis de statiske påvirkninger og eksponeringsklasse. Det er vigtigt at notere sig, at hvor der ikke er tale om bærende eller fritstående murværk, er der ikke nødvendigvis behov for en mørtel med høj trykstyrke, oplyses det.

Sjældent at foretrække
Brevet fortsætter:

- Ved valg af muremørtel i det hele taget må det tages i betragtning, at den stærke mørtel sjældent er at foretrække – eksempelvis er murværk med stærke mørtler, såfremt der opstår revner, tilbøjelig til at revne gennem såvel mørtelfuger som mursten, hvorimod murværk med svage mørtler ofte kun vil revne i fugerne. Man vil derfor se, at mange specialister peger på, at man ikke skal vælge en meget stærk mørtel, ligesom man altid bør vælge en mørtel, der kun lige er stærk nok til opgaven…

Upræcis formulering
Den aktuelle undersøgelse viser ifølge GH Mørtel ’en upræcis formulering i kontrolfunktionen vedrørende trykstyrken i DoP’:

- Sidstnævnte har ingen præcise angivelser af prøvningsmetoder og lagringstider og kan derfor næppe lægges til grund for, om deklarerede krav er garanteret eller opfyldt. Ingen eksterne operatører, har angiveligt kommenteret disse forhold, hvilket igen betyder, at det ikke er klart, hvorledes man på markedet har tolket trykstyrkeværdien i vores DoP. Vi kan for så vidt godt levere i den mellemliggende periode, men vi må understrege at, det ikke er under certificering samt CE-mærkning, slutter brevet fra GH Mørtel

Læs mere om Byggeri

8/7 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.