Aktuelle nyheder - Byggeri

Erhvervsskolerne reddet på målstregenErhvervsskolerne slipper for de årlige besparelser. (Foto: Dansk Byggeri)

Erhvervsskolerne reddet på målstregen

Som del af en kommende finanslovsaftale har regeringen og Dansk Folkeparti besluttet at afskaffe omprioriteringsbidraget for erhvervsuddannelserne. Danske Erhvervsskoler er lettede over, at der er fundet en løsning

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

De gentagne årlige besparelser på erhvervsskolerne har været en torn i øjet på de i forvejen pressede uddannelsesinstitutioner, men nu er der lys for enden af tunnelen.

Regeringen og Dansk Folkeparti er i forbindelse med finanslovsforhandlingerne blevet enige om at annullere omprioriteringsbidraget på erhvervsuddannelserne allerede fra næste år.

- Vi har behov for mennesker, der kan bruge både hovedet og hænderne. Det skaber vækst og nye job, som vi har brug for, siger finansminister Kristian Jensen (V).

Økonomi gør det ikke alene
Undervisningsminister Merete Riisager understreger, at ’økonomien gør det ikke alene’:

- Med annulleringen af omprioriteringsbidraget får erhvervsskolerne bedre mulighed for at understøtte kvaliteten i undervisningen ved eksempelvis at inddrage eksterne undervisere og give undervisere mulighed for virksomhedspraktik. Skolerne skal arbejde om at etablere attraktive undervisningsmiljøer for både unge og ældre elever, siger undervisningsministeren.

Regeringsplan nedjusteres
Regeringen og Dansk Folkeparti vil i øvrigt sikre forslagene om obligatorisk prøve i de praksisfaglige valgfag understøttelse af 10. klasse på erhvervsuddannelserne, understøttelse af ungdomsmiljøer, kommunale målsætninger om søgning til EUD samt styrket kvalitetstilsyn.

Til gengæld nedjusteres andre elementer i regeringens udspil ’Fra folkeskole til faglært – erhvervsuddannelser til fremtiden’.

Gode initiativer er i fare
Dansk Byggeris underdirektør, Louise Pihl, peger på, at ’kvaliteten i undervisningen på erhvervsskolerne har været truet af de tilbagevendende besparelser’:

- Hvis erhvervsuddannelserne skal være attraktive for flere unge, kræver det, at undervisningen er i top, og at der er moderne værksteder og udstyr. Hvis flere unge skal få øjnene op for mulighederne i erhvervsuddannelserne, er der behov for at gentænke samspillet mellem folkeskole og erhvervsuddannelser. Vi frygter, at nogle af de gode initiativer i regeringens EUD-udspil, der skal åbne skoleelevernes øjne for erhvervsuddannelserne, vil blive svækket. Det gælder for eksempel muligheden for, at skolerne kan lægge udvalgte valgfag ud på erhvervsskolerne, siger Louise Pihl.

Tørster efter arbejdskraft
I Dansk Håndværk hilses det velkomment, at erhvervsskolerne slipper for to procent årlige besparelser:

- Vores medlemsvirksomheder tørster efter kvalificeret arbejdskraft, og selv om de selv står for en stor del af uddannelsen, mens eleverne er i praktik, er den tid, hvor eleverne er på erhvervsskolerne, uhyre vigtig, siger direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen.

Erhvervsgymnasiale uddannelser skæres fortsat
Danske Erhvervsskolers direktør, Lars Kunov, lægger ikke skjul på, at han er en glad mand.

Han siger til BygTek, at der nu skabes ro om erhvervsuddannelsernes økonomi, men han havde også gerne set, at omprioriteringsbidraget var fjernet på de erhvervsgymnasiale uddannelser - HTX og HHX – der udgør cirka 40 procent af erhvervsskolernes aktiviteter. Det bevares dog på EUX.

Styrker grundforløb
Han er heller ikke begejstret for, at regeringen og DF umiddelbart lægger op til at spare på den indsats, der skulle gøres for at skaffe flere elever til erhvervsuddannelserne:

- Vi håber, man finder pengene, så de mange gode tiltag til at skaffe flere elever til erhvervsuddannelserne kan gennemføres. Der ER fundet økonomiske midler til nogle af forslagene. Det gælder blandt andet den styrkelse af grundforløbene, som vi har efterspurgt, og at 10. klasse knyttes tættere til erhvervsskolerne, siger Lars Kunov til BygTek.

Alene i bygge- og anlægsbranchen viser de seneste prognoser, at virksomhederne kommer til at mangle 17.000 faglærte i 2028.

Læs mere om Byggeri

5/11 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.