Aktuelle nyheder - Byggeri

Fejl i det murede byggeri koster dyrt – og det kan undgåsMV Produkters direktør, Bo Feldskov (tv.), og en af murerne på Kirk Kapitals spektakulære domicilbyggeri, hvortil virksomheden har renset 900.000 mursten.

Fejl i det murede byggeri koster dyrt – og det kan undgås

Murerbranchen kan spare op mod en kvart milliard hvert år, hvis den har mere information om fugtkontrollering, MX-klasser og klimaets generelle betydning for murværk, lyder rådet

Del artiklen på

Ifølge brancheorganisationen Danske Tegl koster fejl i det murede byggeri hvert år branchen næsten en kvart milliard kroner. Fejlene kan skyldes en række forskellige ting, men særligt manglende fugtkontrollering, kendskab til MX-klasser og udfordringer relateret til ændringer i klimaet fremhæves som nogle af de hyppigste fejlkilder.

Ifølge virksomheden MV Produkter, der udbedrer fejl på murværk, kunne fejlene dog nemt være undgået, hvis branchen havde mere information om fejlkilderne.  

- Vi kan se, at der er mange fejl, som går igen. Når der opstår disse fejl, påvirker det både bygherre, projektets økonomi og den faglige stolthed. Derfor vil vi gerne være med til at rette fokus på disse fejlkilder, så vi kan løfte branchens viden og undgå at smide millioner ud ad vinduet på fejl, som nemt kunne forebygges, siger Bo Feldskov, der er stifter af MV Produkter.

Mange eksperter, manglende kombi-viden
Hos MV Produkter oplever man ofte, at fejlene opstår, fordi de involverede fagfolk er specialister på deres respektive områder, men ikke har tilstrækkelig information om samspillet mellem de forskellige produkter i et sammensat murværk.

- Der findes mange eksperter på de enkelte produkter, der indgår i et murstenshus, men der mangler generelt viden om, hvad der sker, når produkterne kombineres i virkeligheden, hvor også fugtighed, temperatur og beliggenhed har betydning for det endelige resultat. Det gælder både hos de udførende murere, hos rådgiverne og hos producenterne, siger Bo Feldskov og fortsætter:

- Manglende afdækning under opmuring fremhæves ofte som den helt store fejlkilde, men fejlene opstår ikke blot under opmuring. Det handler også om projekteringen, hvor der mangler viden om, hvordan de enkelte produkter reagerer, når de sammensættes i et murværk.

Nødvendigt løft for at fortsætte tradition
Hos MV Produkter lyder opfordringen, at branchens viden skal løftes, hvis den faglige stolthed om murværk skal bevares i fremtiden:

- Murværk er fantastisk, og der er intet så flot som et veludført murstenshus. Men hvis vi skal fortsætte vores tradition med at bygge med teglsten i Danmark, er det nødvendigt, at vi løfter branchens viden om, hvordan både de enkelte produkter og klimaet påvirker hinanden, opfordrer Bo Feldskov.

MV Produkter er medlem af Teknisk Udvalg i Danske Tegl og har bidraget til Murerhåndbogen 2020.

-kj

Læs mere om Byggeri

27/2 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.