left banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Flere kvadratmeter står tommeAdministrerende direktør Janninck Nytoft, EjendomDanmark

Flere kvadratmeter står tomme

Den meget høje byggeaktivitet inden for de senere år i hovedstaden er begyndt at slå igennem med flere ledige kvadratmeter

Del artiklen på

Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Der har gennem de seneste 5-6 år været en skov af byggekraner over den københavnske silhuet. Den stigende efterspørgsel på boliger har fået byggesektoren op i det røde felt, og det ikke alene i København, men også i andre af landets største byer.

Men nu står en stigende del af lejemålene tomme og venter på nye lejere. Og det samme gælder andelen af ledige kontorlejemål og butikslokaler.

Tomgangen ligger nu samlet set på 7,5 procent, og er ifølge en ny undersøgelse fra EjendomDanmark det seneste år steget med 1,0 procentpoint.

Broget billede
På boligområdet er billedet dog broget. Der er rift om de mindre boliger, mens lyset endnu er slukket i mange af de større lejemål på markedet.

Zoomer man ind på de danske storbyer, har Aalborg procentmæssigt flest boliglejemål at byde på, herefter følger Aarhus og København.

- Der er kommet mange nye lejemål på markedet, som gradvist overtages af nye lejere, men det går ikke så hurtigt mere. En del af forklaringen kan være, at vi er ved at bevæge os ind i en ny økonomisk afmatning, siger det fra administrerende direktør Jannick Nytoft fra EjendomDanmark.
Odense er den af storbyerne, der klarer sig bedst i øjeblikket. Her er der så godt som ingen ledige lejeboliger.

Halter udenfor de centrale adresser
Set over de sidste 20 år ligger kontortomgangen i oktober nu noget over gennemsnittet for perioden. Mens lejemål med adresse i centrum af storbyerne stadig er attraktivt for lejerne, halter det med at få afsat kontorkvadratmeter uden for de mest centrale adresser. Med en tomgang på 5,3 procent er centrum af København fortsat populært.

- På samme tidspunkt sidste år gik det godt for udlejningen af kontorlejemål. Nu er situationen lige omvendt. For mig er det et tegn på, at erhvervslivet er gået fra optimisme til at være mere varsom i en økonomisk usikker periode, siger Jannick Nytoft.

FAKTA:
Boligtomgangen er stadig forholdsvis lav. Der er en stigende tomgang i de større byer, herunder særligt København og Aarhus, der stiger med 1,2 og 0,6 procentpoint på tre måneder.

- I løbet af de sidste tre måneder er der kommet stadig flere ledige kontorkvadratmeter på markedet i Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Midtjylland. Region Hovedstaden har ligget stabilt i 2019, mens Region Nordjylland oplever en tiltrængt positiv fremgang.

- Aalborg er den af storbyerne der har flest kontorkvadratmeter ledige efterfulgt af Odense, Aarhus og København. I perioden 2000-2019 har kontortomgangen på landsplan i gennemsnit ligget på 8,4 procent. I dette kvartal er den oppe på 9,2 procent.

- København og Odense har de seneste tre måneder oplevet en større efterspørgsel på butikslokaler, mens det er gået tilbage for Region Hovedstaden og Region Syddanmark.

- I Region Midtjylland og Region Nordjylland står der også et stigende antal butikslokaler ledige. Det samme gælder for de to hovedbyer Aarhus og Aalborg, hvor skilte med ”Butik til leje” ikke bliver fjernet lige så hurtigt som sidste år.

Læs mere om Byggeri

28/11 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.