LCA
scroll
Forsikringsselskab vil pushe exoskeletter i stor skala- Som forsikringsselskab har vi altid spillet en rolle på arbejdsmarkedet og kan vi hjælpe kunder tilbage i job hurtigst og bedst muligt, så skal vi gøre det, siger skadedirektør Rasmus Ruby-Johansen.

Forsikringsselskab vil pushe exoskeletter i stor skala

Omfang af kvæstelser er steget med +50 %: Topdanmark vil hjælpe kunder tilbage i job med exoskeletter

Omfanget af sager, hvor en person har fået ødelagt kroppen på grund af en ulykke på arbejdspladsen, vokser hos en af landet største forsikringsselskaber.

En gennemgang af de seneste tre års skadesstatisk hos Topdanmark viser, at antallet af såkaldte kvæstelser er steget med 10 %. Selskabet forsikrer over 110.000 danske virksomheder og landbrug, og dykker man længere ned i statistikken, afslører arbejdsskadetallene, at stigningen især af drevet af kvæstelser af knæ (+74 %), ryg (+56 %), albuer (+54 %) og skuldre (+53 %).

Topdanmark hjælper årligt 6000-6500 danskere, der er ramt af en arbejdsskade eller ulykke på arbejde, og selskabet udbetaler et trecifret millionbeløb i erstatning i arbejdsskadesager.

- Kvæstelser udgør nu næsten halvdelen af vores arbejdsskadesager, og når man ser på vores størrelse og omfang af sager, så fylder kvæstelser derfor en del i hverdagen. Kunder, der er ramt af en arbejdsulykke, får naturligvis en økonomisk erstatning, men det kan alligevel være en trist situation for den enkelte, virksomheden og samfundet, da vedkommende måske ikke kan vende tilbage sit arbejde igen, siger Rasmus Ruby-Johansen, skadedirektør i Topdanmark.

- Derfor ser vi også hele tiden på, hvordan vi kan hjælpe kunder helt eller delvist tilbage til deres hverdag. Exoskeletter er et godt eksempel. Det er en teknologi, som mindsker belastningen af kroppen, og som kan bidrage til at bremse nedslidningen af muskler og led. Det betyder, at vi faktisk er i stand til at få kunder tilbage i deres job, især hvis der er tale om fysisk hårdt arbejde med gentagende løft eller bevægelser, siger han.

Endnu flere kunder får tilbudt exoskeletter
Arbejdsskaderne sker på tværs af en lang række af brancher herunder byggeriet. I brancherne er antallet af kvæstelser steget med 50-80 %, viser tallene for 2020 til 2022. Uanset branchen kan exoskeletter dog være en hjælp, er konklusionen hos Topdanmark, der i over to år har testet exoskeletter i samarbejde med udvalgte kunder.

- Erfaringerne er nu så gode, at vi vil øge brugen og investeringerne i exoskeletter. Vi kommer i Topdanmark til at tilbyde endnu flere kunder et exoskelet som en del af vores skadesbehandling. Det er fortsat et område, hvor der er behov for at indsamle viden og erfaringerne, men resultaterne taler allerede for sig selv. Som forsikringsselskab har vi altid spillet en rolle på arbejdsmarkedet og kan vi hjælpe kunder tilbage i job hurtigst og bedst muligt, så skal vi gøre det, siger Rasmus Ruby-Johansen.

- Der er også et potentiale til at forebygge skader. Der er ingen tvivl om, at vi ville se færre kvæstelser, hvis brugen af exoskeletter var større på eksempelvis bygge- og industriarbejdspladser, siger han.

Exoskelet

Et exoskelet er en mekanisk konstruktion, man tager uden på kroppen, og som aflaster bestemte dele af kroppen, alt efter hvor det monteres, f.eks. ryg, skulder, arme og ben.

Exoskeletter nedsætter risikoen for nedslidning og overbelastning af muskler og led. Teknologien er typisk relevant, hvis der er tale om arbejdsopgaver med tunge løft og ensidigt, gentagende arbejde.

Der findes mange former for exoskeletter, og det tilpasses den enkelte, så pasform, komfort og mængden af support er matchet med behovet for støtte og arbejdsopgaven. De mest udbredte er støtte til skuldre, arme og ryg/lænd.

Navnet kommer fra leddyrs skeletstruktur. Leddyr som eksempelvis insekter, krebsdyr og edderkopper er karakteriseret ved at have et ydre skelet.

-dc

30/5 2023