bygma
bygma
scroll
Grådige banker laver omvendt Robin Hood

Grådige banker laver omvendt Robin Hood

Den historisk høje rentemarginal koster danske virksomheder syv milliarder kroner mere om året sammenlignet med gennemsnittet over de seneste år. SMVdanmark foreslår, at danske bankkunder kan benytte banker i andre EU-lande

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Og ikke nok med den historisk høje rentemarginal. Også gebyrerne er steget klart mere end den almindelige prisudvikling.

Når det kan lade sig gøre, skyldes det ifølge SMVdanmark at bankernes priser og produkter er svære at gennemskue, og det hæmmer sandsynligvis konkurrencen.

Den rekordhøje rentemarginal skyldes, at udlånsrenten har haft vokseværk siden midten af 2022, mens indlånsrenten til gengæld kun langsomt er kravlet i vejret. Det betyder helt konkret, at virksomhederne samlet set betaler syv milliarder kroner mere i renter om året, end de i gennemsnit har gjort de seneste knap to år.

Manglende konkurrence
Kasper Munk Rasmussen, der er chefkonsulent i SMVdanmark, er bekymret for, om bankernes tunge fod på rentespeederen, når det kun gælder den rente, de selv får, er tegn på manglende konkurrence:

- Bankerne laver en omvendt Robin Hood, hvor de med høje udlånsrenter hiver penge op af lommen på mindre erhvervsdrivende for at polstre deres egne kasser. Og at det sker over en bred kam, tyder på, at banksektoren ikke konkurrerer nok om kunderne, siger han.

I gennemsnit tager bankerne cirka 5,8 procent i rente, når de låner ud til virksomheder, mens de kun giver cirka 2,1 procent i rente for de penge, virksomheder sætter ind i banken.
Det giver en rentemarginal på 3,7 procent, og det er intet mindre end en rekord.

Gebyrer på himmelflugt
Dertil kommer, at bankernes gebyrer er steget langt kraftigere end den almindelige prisudvikling. Siden 2015 er gebyrerne steget med 40 procent, mens inflationen er steget med 16 procent.

Da gebyrerne i 2018 begyndte at stige voldsomt, forklarede bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, det med, at ”renterne og rentemarginalen var meget lav, og bankerne derfor måtte tjene deres penge på andre ting”. Derfor hævede de gebyrerne:

- Det lyder jo logisk, men så venter jeg i spænding på, at bankerne lige om lidt sætter deres gebyrer ned, nu hvor rentemarginalen sætter rekord, siger Kasper Munk Rasmussen.

Du skal udfordre din bank
Han opfordrer til, at virksomhederne bliver mere bevidste om, at de skal udfordre deres bank, og være villig til at skifte, hvis de kan få bedre vilkår et andet sted. Han erkender dog samtidig, at der mangler gennemsigtighed på markedet:

- Når jeg går ned i supermarkedet og ser på eksempelvis de mange forskellige typer æg, så kan jeg præcist se, hvad jeg får, og hvor meget det koster. Sådan er det ikke for bankprodukter. Vi mangler en oversigt, som Finanstilsynet kunne stå for, der angav, hvad man som kunde skulle betale i de enkelte banker, siger chefkonsulenten.

Bør kunne benytte banker i andre EU-lande
Rentemarginalen på 3,7 procent gælder kun for virksomheder, der er oprettet som APS eller A/S. For personligt ejede virksomheder er den endnu større, nemlig 5,5 procent. For husholdninger er den 4,7 propcent.

SMVdanmark forslår, at erhvervsminister Morten Bødskov undersøger konkurrenceforholdene på bankmarkedet - herunder at der etableres større prisgennemsigtighed for erhvervskunder, så SMV’erne lettere kan shoppe mellem bankerne.

Samtidig bør Erhvervsministeriet gennemføre en analyse af barriererne for, at flere danskere kan benytte banker fra andre EU-lande.

24/11 2023