left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Gunde Odgaard: Offentlige bygherrer optræder med røven forrest

Gunde Odgaard: Offentlige bygherrer optræder med røven forrest

BAT-kartellets sekretariatschef forstår ikke de offentlige myndigheder i eksempelvis regionerne og staten, der tør handle med en række italienske entreprenørselskaber. ’Nogen har en forretningsmodel, som er snyd, plat svindel og ulovligheder’

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

3F og fagbladet har kørt en række artikler omkring forholdene på det danske arbejdsmarked i forbindelse med, at flere og flere italienske virksomheder vinder danske udbud på store byggeopgaver.

Og det har vist sig, at der er meget store problemer med at få den danske arbejdsmarkedsmodel til at fungere i forhold til de udenlandske virksomheders ageren her i landet.

BygTek har talt med sekretariatschef Gunde Odgaard fra BAT-kartellet om de problemer, der er med at få den danske arbejdsmarkedsmodel til at fungere på et frit arbejdsmarked i EU.

Parallelsamfund med arbejdsmarked
Han erkender, at der altid i de 20 år, fagbevægelsen har arbejdet med det fænomen, har været visse vanskeligheder:

- Men det, vi oplever nu er nærmest et parallelsamfund af et arbejdsmarked, hvor vi får entreprenørvirksomheder ind, som vinder opgaver, og som ikke på nogen måder ønsker at følge de regler og de aftaler, der er på det danske arbejdsmarked og inden for den danske lovgivning. De skriver under på overenskomsten, men de følger den ikke. De har hegnet deres byggepladser ind bag palisader, og der foregår ting bag rækværket, som man troede hørte en fjern fortid til i Danmark. Men det gør det ikke, siger Gunde Odgaard til BygTek.

Forråelse af det danske arbejdsmarked
BygTek peger på, at de forhold, der er på byggepladser i Danmark kan være de samme, som eksisterer i hverdagen på eksempelvis italienske byggepladser, og at det derfor kan være svært at få det til at fungere i Danmark:

- Man kan med et ord beskrive det, som en forråelse af vores arbejdsmarked. Den del af vores arbejdsmarked, hvor der er udenlandske virksomheder, og hvor der er udenlandske medarbejdere. Man kontrollerer dem. Man intimiderer dem. Man truer dem. Man tæsker dem. Man kontrollerer, hvor de bor, og hvordan de færdes i deres fritid. Det er helt vanvittigt, det der foregår. Og der er en stor del af danskerne i offentligheden, myndigheder og politikere, som bare lukker øjnene og hævder, at ’det kan ikke passe’. Sådan er det ikke i Danmark. Men sådan er det desværre blevet i Danmark på en stadig stigende del af vores arbejdsmarked siger BAT’s sekretariatschef.

Alenlange retssager
BygTek spørger direkte, om det kan være den italienske mafia, der står bag forholdene:

- Det ved vi ikke, men det er tankevækkende, at de kan vinde så mange opgaver - ikke bare her i landet, men også i Tyskland - ved at byde meget lavt. Det kunne jo godt tyde på, at de ikke rigtig tjener på opgaverne. De virksomheder, der kommer, har ofte alenlange retssager og voldgifter i kølvandet på de opgaver, de har vundet. Jeg kan simpelthen ikke forstå, at bygherrerne tør entrere med de italienske virksomheder. Det er helt vanvittigt, det der foregår. I den seneste store voldgiftssag, vi havde lige før jul, blev der indgået et forlig på 4½ million kroner på byggeriet af Odense Universitetshospital, hvor virksomheden erkender, at de har taget returkommission fra deres ansatte. Man har altså udbetalt løn, men så skulle de ansatte betale noget af den tilbage. Vi skriver altså 2022 i et af verdens mest moderne samfund, mest harmoniske samfund, bedst uddannede samfund, rigeste samfund, og det foregår lige omkring ørerne på os. Det er pinligt, og det er gud hjælpe mig på en regional byggeplads. Det er Region Syddanmarks Sygehus, der skal bygge. Det er næsten ikke til at holde ud siger Gunde Odgaard.

Komplet uduelige bygherrer
Men kan Danmark gøre noget som helst i forhold til EU-reglerne? Gunde Odgaard ikke i tvivl:

- Der er ingen EU-regler, der sætter nogen grænser for, hvad man stiller op af krav, betingelser og klausuler. Der er brug for, at bygherreorganisationerne går de virksomheder meget nøjere efter i sømmene, som giver tilbud. Det er bygherreorganisationer, der er komplet uduelige på det her område. De er slet ikke gearet til opgaven. De er heller ikke særlig godt hjulpet af de politikere, som tror, at de kan få paladser til den halve pris. Det her er med røven forrest, siger Gunde Odgaard.

Fløjtende ligeglade med påbud
Et af problemerne har vist sig at være, at selv om der falder en dom ved Arbejdsretten i Danmark om bøde eller voldgift, så er det ikke sikkert, at de italienske eller andre myndigheder i EU følger den dom:

– Det har vi også set eksempler på. I det hele taget følger mange af dem ikke noget som helst af det, de bliver pålagt. Så sent som forleden havde vi et møde med ledende embedsfolk fra Arbejdstilsynet, som oplever, at en stigende del af de udenlandske virksomheder er fløjtende ligeglade med de påbud, de får. De gør ingenting, og får de en bøde, betaler de den, og så kører de ’vildt skydende’ videre, som ingenting er hændt. Vi har traditionelt i Danmark haft tillidsbaseret model. Den er der nogen, som kommer og misbruger i en grad, så man tror det er løgn. De griner simpelthen af os, mener BAT’s sekretariatschef.

Blinde fortæller døve om farver
Og det er ifølge Gunde Odgaard ikke kun italienerne. Det er mange andre udenlandske virksomheder - også det hollandske konsortium på Femern:

- De er meget ligeglade med, hvad der er love og regler i Danmark. Så det ser vi over en bred kam. Når italienerne er i fokus, skyldes det, at det er nogle italienske entreprenørselskaber, som har vundet nogle meget store opgaver. Man bliver nødt til fra politisk hold at sørge for, at bygherreorganisationerne er skruet sammen på en måde, så de kan matche dem, der byder. Men det kan de ikke i dag. Det er, som når de blinde fortæller de døve, hvordan farverne ser ud. Det kommer der ikke noget godt ud af…

Uhelligt samspil
BygTek henviser til at der for nogle år siden var nogle sager, hvor man fik nogle kendelser i Danmark, hvor eksempelvis polske virksomheder skulle betale nogle ret store millionbøder og skyldte ret store beløb til både fagbevægelsen og den danske statskasse, men man kunne ikke få den polske stat til at opkræve beløbene, selvom de er pligtige til det i forhold til EU.

Gunde Odgaard erkender, at der også kan være et uhelligt samspil mellem myndigheder i fremmede lande ineffektivitet og det snyd og svindel, der foregår:

- Det er derfor, man bliver nødt til i udbudsreglerne at hjælpe tildelingen af processen. Man skal være meget skarpere på, hvad der er rigtigt og forkert, og meget skarpere på, om der er noget forkert. Eventuelt om der skal være bankgaranti det, så man har en mulighed for at opkræve bod. Man kan ikke holde nogen fra at byde, selv om det burde man jo kunne, fordi der er virksomheder, som er dømt ved voldgift og aldrig burde have mulighed for senere at byde i Danmark, siger sekretariatschefen.

Bruger grafologer
Han oplyser videre, at fagbevægelsen nu er nødt til at bruge grafologer, som gennemgår lønsedler og alle mulige andre papirer, der er forfalskede:

- De gennemgår blandt andet lønsedlerne for falske underskrifter, og ofte viser det sig, at medarbejderne aldrig har skrevet under på hverken lønsedler eller en ansættelseskontrakt. Det er en eller anden arbejdsleder, der har gjort det. Det er helt absurd. Det er dokumentfalsk, og vi er ovre i strafferetten. Det kan simpelthen ikke blive ved med at gå. Jeg synes, at alle de danske virksomheder i byggebranchen, som råber og skriger, fordi de mangler arbejdskraft, de skulle sætte nogle kæmpe jobopslag op ved Storstrømsbyggerier, Odense Universitetshospital, Køge sygehus og mange andre steder, hvor det er udenlandske virksomheder, der bygger. De burde meddele, at vi mangler arbejdskraft i danske virksomheder. Kom over til os. Vi vil gerne behandle og betale Jer ordentligt. Så kunne de offentlige bygherrer stå med en lang næse. De har valgt nogle idioter til opgaven, siger Gunde Odgaard.

Snyd, plat og svindel
EU har netop nedstemt Danmark i forhold til modstanden mod, at EU blander sig i den danske arbejdsmarkedsmodel i forhold til en mindsteløn. BygTek spørger derfor til slut Gunde Odgaard, om ikke Danmark kommer til at opleve et stigende pres mod den danske arbejdsmarkedsmodel de kommende år i forbindelse med, at EU indfører fælles regler:

- For de pågældende virksomheder er det fuldstændig ligegyldigt hvilke regler, der gælder. De følger ikke nogen af dem alligevel. Hverken her eller der, hvor de kommer fra. Det gælder hverken EU-regler eller andre regler. De er ’anti regler’. De er ligeglade med regler og med aftaler. De er ligeglade med de straffe, de bliver pålagt. Det er ikke reglerne, der i sig selv gør, at det er muligt. Det, der gør det muligt, er, at nogen har en forretningsmodel, som er snyd, plat svindel og ulovligheder, slutter BAT-kartellets sekretariatschef, Gunde Odgaard.

https://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=4323

Læs mere om Byggeri

10/1 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.