Hampvægge som alternativ til beton
Næste år kommer en ny type præfabrikeret element på markedet – baseret på hamp og en bærende trækonstruktion
Af Kim Sejr
Biobaserede byggematerialer er i vælten under indtryk af den globale dagsorden om bæredygtighed og klimamål – og til næste år vil man kunne opleve et biobaseret alternativ til præfabrikerede betonelementer.
Det vil ske i form af et hempcrete-element, i dette tilfælde en trækonstruktion med et isoleringsmateriale baseret på hamp og kalk.
-Vi har netop fået konstruktionen brandtestet med succes af Dansk Brand og Sikringsinstitut som gør det muligt at anvende konstruktionen som bærende vægge i etplanshuse. Vi arbejder desuden på, at få konstruktionen dimensioneret til at kunne anvendes i etagebyggeri også, fortæller Jan Bennetsen, der er medejer af HampByg sammen med Mischa Stæhr.
Dermed kan den nye løsning blive et alternativ til traditionelle præfabrikerede betonvægge – især hvis man vil score klimapoints i et byggeri, da CO2 er lagret i selve vægelementet. Når den industrielle hamp dyrkes, optager den nemlig store mængder af CO2. Det optagede kulstof lagres i planten, og derfor også i byggeriet.
-På den måde fungerer Hempcrete som en carbon-bank, der er med til at nedbringe det totale CO2-udslip ved opførelsen af byggeriet, fremhæver Jan Bennetsen.
Demonstrations-projekt
Det færdigudviklede og brandtestede element skal nu indgå i et demonstrationsprojekt på 320 kvm i Ranum i Nordjylland, i løbet af sommeren 2024.
-Erfaringerne fra demonstrationsprojektet vil muliggøre skalering af vores produktion til fremtidige byggeprojekter, siger Jan Bennetsen.
Hempcrete elementerne bliver ligesom betonelementer præ-fabrikeret på fabrik og fragtet til byggepladsen. Elementerne kranes herefter ind på plads og sættes sammen ovenpå soklen.
I øjeblikket anvender Hambyg hamp fra Holland og Frankrig, men tanken er, ifølge Jan Bennetsen, at dette samarbejde også skal udvides til at omfatte danske landmænd, så hampen på sigt også kan forarbejdes lokalt.