left banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Højeste beskæftigelse i 12 år

Højeste beskæftigelse i 12 år

Hvad der er gået godt, kommer som bekendt ikke skidt tilbage. Men der er stadig for høj ledighed blandt de unge 25-29 årige.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

De seneste tal for det danske bruttonationalprodukt(BNP) i 3. kvartal fra Danmarks Statistik viser ifølge Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg ’en beskeden’ vækst på 0,3 propcent.
Til gengæld er årsvæksten ’bomstærk’ med 2,2 procent for de første tre kvartaler af 2019 sammenlignet med tilsvarende periode i 2018.

Bo Sandberg slår fast, at det stadig går godt i dansk økonomi, men også at tempoet er på vej ned.

Isoleret set er 3. kvartal en lille skuffelse, især på investeringsområdet, mens det er eksporten, der sikrer det positive fortegn:

- Belært af erfaringerne, kan man dog godt regne med senere opjusteringer af BNP-tallene, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Ikke forbrugsamok
Han konstater videre, at danskerne ikke er gået forbrugsamok i 2019, men med en solid og rolig forbrugsvækst på 1,2 procent, er privatforbruget trods alt én af flere vækstmotorer:

- Til gengæld er det bekymrende, at investeringerne har bevæget sig baglæns med 1,6 procent i 2019, da investeringer nu skal ruste økonomien til fremtidig vækst. Det skal dog siges, at netop investeringerne ofte er blandt de nøgletal, der opjusteres efterfølgende. Og ser man isoleret på boliginvesteringerne, ser også 2019 ud til at blive et kanonår med et foreløbigt plus på 11,0 procent, og det medvirker til den højeste byggebeskæftigelse i 12 år, siger Bo Sandberg.

Brug for VAR-teknologi
Og apropos beskæftigelse, så faldt bruttoledigheden i oktober – ligesom i de tre foregående måneder – marginalt med 400 til nu 103.900 fuldtidspersoner.

Dermed fastholdes ledighedsprocenten uændret på 3,7 procent ligesom i de foregående måneder:

- Der skal tages ’VAR-teknologi’ i brug for at kunne skimte det mikroskopiske ledighedsfald i oktober. I det hele taget har der været tale om en flad ledighedskurve i hele 2019, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Og han betegner det som ’godt nyt’, at ledigheden fastholdes uændret, da det viser, at arbejdsmarkedet indtil videre stadig formår at opsuge stigningen i arbejdsstyrken.

Malurt i bægeret
Til gengæld advarer han om, at det er usikkert, og næppe sandsynligt, at den flade ledighedskurve kommer til at fortsætte i 2020:

- Men indtil videre må man konstatere, at det danske arbejdsmarked stadig er bomstærkt og oftere overrasker til den positive end til den negative side. Og hvad der er gået godt, kommer som bekendt ikke skidt tilbage, siger Bo Sandberg.

Han ser dog en ’alvorlig malurt’ i ledighedstallets bæger, nemlig at der fortsat er en for høj ledighed på 6,9 procent for de 25-29 årige:

- Det bør være et af de vigtigste fokusområder i 2020, hvis der kan findes plads i kampen om opmærksomheden med klimadagsordenen og det ændrede fokus i retning af ret til tidlig tilbagetrækning, Men blandt andet ved vi erfaringsmæssigt, at der er ret sikre beskæftigelsesudsigter for unge, der tager en erhvervsuddannelse, slutter Bo Sandberg.

Læs mere om Byggeri

2/12 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.