Hurtig- og lynladestandere mangedobles
Det går hurtigt med at få etableret offentligt tilgængelige ladestandere går. Antallet af hurtig- og lynladere er henholdsvis firedoblet og fordoblet i 2023
Af Dan Bjerring
Christiansborg
En af de væsentligste forudsætninger for at få danskerne til at købe elbiler er adgangen til at få dem ladet op.
Og her er det opmuntrende for politikerne, at antallet af nye offentligt tilgængelige ladepunkter endnu en gang sætter rekord.
Samlet set er antallet af ladepunkter på landsplan i 2023 nemlig steget med godt 8.100, så der ved udgangen af 2023 var 17.400 ladepunkter fordelt over hele landet.
Det svarer til en stigning på 88 procent i forhold til året før.
Lettere at krydse landet
Særlig stor er stigningen i hurtig- og lynladere. Hvor antallet af hurtigladepunkter er blevet firedoblet i det forgangne år, er antallet af lynladepunkter fordoblet.
Transportminiser Thomas Danielsen (V) understreger, at det særligt er fleksibiliteten i forhold til opladning, der er vigtig for danskerne, når de skal skifte til en elbil:
- Derfor er det en virkelig god nyhed for pendlere og andre travle danskere, at der kommer så mange nye hurtig- og lynladere.
- Som elbilist bliver det nu endnu lettere at krydse landet og få hverdagen til at hænge sammen med de mange nye ladepunkter, siger han.
Her går det bedst
Alene i det sidste kvartal af 2023 er ladeinfrastrukturen blevet udbygget i 82 procent af landets kommuner. Den største stigning har fundet sted på Langeland efterfulgt af Høje-Taastrup, Ikast-Brande, Rebild og Glostrup.
Albertslund, Roskilde og Langeland er samtidig nye på top-20 over kommuner med flest ladepunkter pr. 1.000 indbyggere.
Ser man nærmere på tallene for, hvor der er mindst kamp om ladepunkterne, og antallet af offentligt tilgængelige ladepunkter pr. 1.000 indbyggere er højst, ligger Fanø Kommune på førstepladsen efterfulgt af Syddjurs, Frederiksberg og København