Aktuelle nyheder - Byggeri

Inflationen er fortsat overraskende lav

Inflationen er fortsat overraskende lav

Det nærmer sig cirka 1000 kroner mere om måneden til privatforbrug for gennemsnitsdanskeren i 2019 set i forhold til inflationens langsigtsgennemsnit

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christansborg

Danmarks Statistiks inflationstal for juli landede på 0,4 procent, og der er ifølge Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg tale om et yderligere fald i forhold til junis i forvejen lave 0,6 procent:

- Det er et markant fald i forhold til det foreløbige gennemsnit for 2019, hvor prisstigningerne er landet på 0,8 procent. Dermed er den danske inflation blandt de tre laveste i EU og undergås kun af Grækenland og Cypern. Mange nøgletal er lave i øjeblikket, både inflation og renter, og også den økonomiske vækst er forholdsvis moderat, om end Danmark hører til de lande, der klarer sig bedst, siger Bo Sandberg.

Fødevarer rækker priserne op
Han kalder inflationen ’overraskende lav’ i betragtning af, hvor langvarigt og modent det danske økonomiske opsving er. Samtidig henviser han også til, at lønstigningerne i øjeblikket ligger stabilt omkring 2,5 procent:

- Der er milevidt op til langsigtsgennemsnittet på 2 procent, som har været gældende siden fastkurspolitikken blev introduceret i 1982. I juli er det især tøj og, lidt overraskende, sommerhusleje, der trækker den årlige inflation ned, mens fødevarer trækker priserne opad i forhold til de foregående måneder, siger cheføkonomen.

Kommer også byggeriet til gavn
Med en lav inflation på 0,4 procent er der altså pæn fremgang i realløn og disponible indkomster:

- Selvom danskerne stadig har finanskrisen siddende i krop og pengepung, og derfor sparer meget op, så nærmer vi os nu en tusindlap mere om måneden for gennemsnitsdanskeren til privatforbrug i 2019 – set i forhold til inflationens langsigtsgennemsnit. På bundlinjen medvirker den lave inflation til at holde hånden under opsvinget på hjemmemarkedet, senest også yderligere understøttet af den rekordkraftige lånekonverteringsbølge, der også kommer byggeriet til gavn i form af boligrenoveringer. Den lave inflation i særdeleshed i Danmark, men sådan set i det meste af den vestlige verden, fortæller samtidig også en historie om, at verdensøkonomien i den grad er gået ned i tempo siden årsskiftet, siger Bo Sandberg.
 


Læs mere om Byggeri

12/8 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.