Aktuelle nyheder - Byggeri

Italienere har ikke overtrådt korruptionsbestemmelse

Italienere har ikke overtrådt korruptionsbestemmelse

Intet ulovligt i ansættelse af korruptionsdømt medarbejder på Storstrømsbro-entreprise

Del artiklen på

Af Dan Bjerring¨
Christiansborg

Det har vakt opsigt, at den italienske entreprenør, Storstroem Bridge Joint Venture (SBJV), der opfører den nye Storstrømsbro, har haft en projektchef, som har en straf for korruption.

Det har fået Karsten Hønge fra SF til at spørge transportminister Benny Engelbrecht, hvor længe Vejdirektoratet har haft kendskab til ansættelsen af den pågældende og om ministeren vil ’gå i dialog’ med Vejdirektoratet om hurtigst muligt at iværksætte en advokatundersøgelse af SBJV for at konstatere, om italienerne har misligholdt kontrakten.

Skulle ikke godkende medarbejder
Han henviser til, at flere udbudseksperter vurderer, at Vejdirektoratet har pligt til at undersøge sagen, og han ønsker derfor også, at transportministeren fremsender de dele af kontrakten mellem Vejdirektoratet og SBJV, der vedrører udelukkelse af korruption.

Ministeren oplyser, at, når det gælder en advokatundersøgelse, har Vejdirektoratet ifølge kontrakten ikke skullet godkende den pågældende medarbejder:

- Da kontrakten således er klar på dette punkt, finder jeg ikke grundlag for at iværksætte en nærmere advokatundersøgelse, noterer Benny Engelbrecht.

Orienteret mundtlig
I øvrigt har Vejdirektoratet oplyst, at de har været bekendt med, at den pågældende person har været ansat i SBJV siden juni 2019:

- Umiddelbart før ansættelsen orienterede SBJV mundtligt Vejdirektoratet om ansættelsen af medarbejderen og om dennes tidligere straffesag for forhold, der har fundet sted i 2013-2014. SBJV bekræftede overfor Vejdirektoratet, at den pågældende person ikke har prokura til at træffe beslutninger på SBJV’s vegne, oplyser ministeren blandt andet.

Verserende straffesager i Venezia
Ifølge kontrakten mellem Vejdirektoratet og den italienske entreprenør er der en underretningspligt for entreprenøren i relation til ’de verserende straffesager I Venedig’.

Derudover indeholder bestemmelsen et krav om iværksættelse af en ’self-cleaning proces’ hvis personer i ’ledelsesorganer’ bliver dømt i blandt andet bestikkelse, svig eller hvidvaskning af penge.

Kontrakten definerer IKKE nærmere, hvad der menes med ”ledelsesorganer”, og ifølge ministeren gælder det selskabets bestyrelse, direktion eller tilsynsråd samt personer med beføjelse til at repræsentere eller kontrollere eller træffe beslutninger i disse.

Almindelig medarbejder
Ministeren understreger, at den pågældende medarbejder er en ’almindelig medarbejder uden sådanne særlige beføjelser’:

- Der stilles således ikke krav til de enkelte medarbejderes straffeattest. Endvidere er der i bestemmelsen krav om, at udskiftning af nøglepersoner ikke må ske uden bygherrens godkendelse. Da den pågældende medarbejder ikke udfylder en rolle som nøglemedarbejder på projektet og heller ikke har prokura, skulle ansættelsen af den pågældende medarbejder ikke godkendes af Vejdirektoratet, oplyser Benny Engelbrecht.

Modsat kunne Vejdirektoratet heller ikke med hjemmel i kontrakten afvise, at den pågældende person blev tilknyttet projektet som almindelig medarbejder hos entreprenøren.


Læs mere om Byggeri

14/6 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.