Iværksætter hjælper udsatte unge og fleksjobbere i beskæftigelse
I en gammel, nedlagt togremise i hjertet af Aalborg har 36-årige Christian Helweg startet håndværksvirksomheden ’Råt & Godt’, hvor han hjælper unge på kanten af arbejdsmarkedet videre i beskæftigelse
Del artiklen på- Af Tine Maria Kristiansen
’Vi giver mennesker og materialer en chance til’.
Sådan lyder ordene fra Christian Helweg, der er direktør og stifter af den socialøkonomiske virksomhed ’Råt & Godt’. Virksomheden, der producerer møbler, inventar og facadebeklædning af genbrugsmaterialer, er nemlig mere end blot en almindelig håndværksvirksomhed. Det er først og fremmest et sted, hvor mennesker på kanten af arbejdsmarkedet får mulighed for at prøve kræfter med håndværksfag i forskellige værksteder.
Christian Helweg startede Råt & Godt i 2015. Dengang arbejde han på et opholdssted, hvor han mødte en masse unge mennesker, der manglede den rette hjælp til at komme videre i job eller uddannelse.
- Jeg synes ikke, der var nogen, der greb dem eller så, hvilke kvaliteter de havde. Så jeg satte mig ned og skrev en forretningsplan til den her virksomhed, Råt & Godt, hvor mennesker, der har brug for ekstra støtte til at komme i beskæftigelse, blev tænkt ind, forklarer han og uddyber:
- Tanken med Råt & Godt er, at de her unge mennesker, ligesom genbrugsmaterialerne, vi bruger til vores produkter, får en chance til. De kommer ind som et råt materiale og ender som noget godt, når de har været i et beskæftigelsesforløb eller har taget en særlig tilrettelagt uddannelse (STU) hos os. Deraf navnet Råt & Godt.
Tilpassede beskæftigelsesforløb
De unge, som Christian Helweg får ind på sine værksteder, kæmper blandt andet med psykiske diagnoser, misbrugsproblemer, kriminalitet eller fysiske handicaps, der gør det svært for dem at komme videre i livet. Hos Råt & Godt får de lov til at arbejde et sted, der ligner en rigtig arbejdsplads, mens de bliver afklaret med hvilke type job, der passer til dem. Forløbet tilrettelægges i samarbejde med en socialrådgiver og efter den enkeltes interesser, kompetencer og fremtidsplaner, mens der i huset også er tømrer, smede, skræddere og socialpædagoger, der hjælper de unge med deres udfordringer og giver dem jobtræning.
Og ifølge Christian Helweg er mange af de unge, der har været igennem et forløb hos Råt & Godt, endt med at fungere i et arbejde efterfølgende.
- Nogle kan efterfølgende varetage et job på deltid, mens andre er kommet på fuldtid eller har fået hjælp til at finde en læreplads, siger han og forklarer, at virksomheden også tager imod fleksjobbere med nedsat arbejdsfunktion.
- Det kan f.eks. være en tømrer, der har været mange år på arbejdsmarkedet, men som nu har et dårligt knæ eller en dårlig ryg, og som derfor ikke kan varetage et normalt job længere. Lige nu har vi 11 unge i beskæftigelsestilbud og 15 fleksjobbere.
Kombinationen af at have de her to grupper gående sammen giver mening, fordi de kan drage nytte af hinandens kompetencer og ressourcer, siger han og uddyber:
- Fleksjobberne har måske nogle fysiske udfordringer og skavanker, hvor de unge kan hjælpe dem med nogle af de arbejdsgange, de ikke selv kan klare mere. Omvendt har fleksjobberne en masse erfaring og viden fra deres tid på arbejdsmarkedet og kan derfor lære fra sig til de unge, der kun har lidt eller ingen erfaring med at arbejde, og på den måde hjælpe dem i beskæftigelse.
Råt & Godt
Råt & Godt holder til i en 122 år gammel, nedlagt togremise på Hjulmagervej i Aalborg, der ligger godt fem minutters gang fra banegården. Her er både et stort tømrerværksted, et smedeværkstedet, et malerværksted og et syværksted. Samtidig har virksomheden en stor hal på 2500 m2 fyldt med genbrugsmaterialer (kaldet Materialebanken) til de forskellige værkstedsprojekter. Her kan også tømrer, entreprenører, foreninger og private komme forbi og købe genbrugsmaterialer. Materialebanken har en hjemmeside, hvorfra man kan se og bestille de ting, der er på lager.