Aktuelle nyheder - Byggeri

Jord- og betonarbejder i Folketinget for Nye Borgerlige

Jord- og betonarbejder i Folketinget for Nye Borgerlige

Kim Edberg blev valgt i Nordjylland og skal blandt andet være beskæftigelsesordfører. Dermed får han ansvaret for arbejdsmiljøområdet og den ’danske model’

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Blandt de nye medlemmer af Folketinget er Kim Edberg, der blev valgt i Nordjylland for Nye Borgerlige. Han lægger ikke skjul på, at hans baggrund en uddannelse som jord- og betonarbejder, eller som han selv siger 'på moderne dansk’ anlægsstruktør.

Han er fortsat i byggebranchen, efter at han for nogle år siden fik nogle arbejdsskader og fungerer i dag som ’kontorchef’:

I sin tale til landsmødet fremhævede han de områder, som han vil sætte fokus på i sit arbejde som folketingsmedlem. Og der skinnede hans bagrund inden for håndværksområdet stærkt igennem.

Arne-pension ikke rimelig
Han pegede nemlig på arbejdsmiljøet og ikke mindst nedslidning, der også er et af de områder, som 3F har stærkt fokus på i øjeblikket.

BygTek talte under landsmødet med det nybagte folketingsmedlem, der blandt andet sagde:

- Det er jo et hårdt arbejde, mine ’drenge’ ude på byggepladserne beskæftiger sig med, og jeg oplever derfor nedslidning. Det rammer jo ikke først, når man bliver moden til en Arne-pension. Det er ikke rimeligt, at hvis man har været 41 år og 11 måneder på arbejdsmarkedet, som håndværker, ikke er berettiget til en pension, som en kontoruddannet, der har arbejdet på halv tid i 42 år, har ret til uden at være nedslidt, siger Kim Edberg.

Panodilglas i ruderne
Han forklarer, at nogle bliver nedslidte som 40- eller 45 – årige:

- Det oplever vi, når vi diskuterer det ude på byggepladserne. Nogle undskylder sig med, at smerter skyldes, at de ’lige skal rendes i gang’, at det er ’vejrets skyld’, eller at der er kommet ’Panodilglas på ruderne’. Det SKAL vi finde en løsning på, så folk ikke unødvendigt bliver klienter i det offentlige system. De skal kunne komme videre og klare selv. Det er jo stolte mennesker, der gerne selv vil kunne betale deres regninger, siger den nye beskæftigelsesordfører.

Meningsløs aktivering i det offentlige system
Han kalder det nuværende system for at ’bruge penge på meningsløs aktivering i det offentlige jobsystem’:

- Vi skal kunne finde ud af, hvad man kan blive, når man bliver ældre. Skal man måske videreuddanne sig til bygningskonstruktør? Vi må finde en løsning, der holder hånden økonomisk under borgene i stedet for at klientgøre dem. Der, hvor det går galt, er, når man er nedslidt som 45-årig, og børnene stadig bor hjemme, huset er ikke betalt, og der er ikke råd til at tage vare på sig selv. Så begynder folkene på byggepladserne at spise piller og bliver slidt ud over den grænse, hvor de kan bruges til ret meget bagefter. Det er skidt både for dem selv og samfundet, siger Kim Edberg.

Respekterer den danske model
Som beskæftigelsesordfører har Kim Edberg også ansvaret for arbejdsmarkedsområdet og dermed også problemerne med social dumping:

– Vi skal bekæmpe social dumping. Min erfaring fra håndværksbranchen er, at man får det, man betaler for. Det kan godt være at nogen tror, at det er billigere at bruge et rumænsk firma som underentreprenør til at løse en opgave. Men virkeligheden viser mange gange, at når man bruger ikke-uddannede udenlandske medarbejdere i stedet for uddannede danskere, er regningerne højere på den lange sigt, siger det nordjyske folketingsmedlem.

Han understreger, at ’lønnen skal være fri mellem arbejdsgiver og arbejdstager’, men at det vel at mærke skal være på ordnede vilkår og den danske arbejdsmarkedsmodel som grundlag:

Skal sikre lige konkurrence
- Vi skal holde fast i den danske model. Spørger jeg mine ansatte, om de er bange for, at der kommer en polak og tager deres arbejde, frygter de det ikke, hvis det vel at mærke er på ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Vi skal håndhæve de regler, vi har i forhold til de udenlandske håndværkere. Så tror jeg, at problemerne med social dumping går i sig selv igen. Vi har jo set, at den danske model virker, når arbejdsgivere og arbejdstagere kan få lov til at sætte sig ned at blive enige om spillereglerne. Så er begge parter glade, og det er jo det, der er meningen. Regeringen skal lade være med at blande sig i løndannelsen - også inden for det offentlige. Og så skal vi sikre en konkurrence, der gør, at mine håndværkere kan gå ud og få den bedst mulige løn, slutter Kim Edberg.

Læs mere om Byggeri

13/11 2022