bygma
bygma
scroll
Julie blev ’spisebordsoplært’ og er i dag direktør i familiens virksomhed Julie Bruun overtog sine forældres virksomhed i 2014. I dag er hun øverste chef for omkring 140 medarbejdere.

Julie blev ’spisebordsoplært’ og er i dag direktør i familiens virksomhed

Kun en femtedel af alle virksomheder, som går i arv til næste generation, gives videre til døtre. 36-årige Julie Bruun, som i dag er administrerende direktør i CP, er en af de få kvinder, der har overtaget en virksomhed efter sine forældre

Af Tine Maria Kristiansen

Direktør og virksomhedsejer Julie Bruuns barndomshjem var altid fuld af forretning.

Når man åbnede døren til familiens lejlighed, åbnede man også døren til virksomheden ’CP’, som Julie Bruuns far, Georg Bruun, startede i 1986.

CP forhandlede dengang containere, som senere blev til skurvogne − hvorefter pavilloner og udlejning af lifte, gravemaskiner og andet entreprenørmateriel blev en fast del af virksomhedens forretning.

Forretning var en leg
I dag er Julie Bruun selv ejer og direktør i virksomheden, som, hun forklarer, har været med til at forme hendes opvækst.

- Når jeg tænker tilbage, var det også her, jeg tjente mine første penge, siger hun og fortæller, at hun blandt andet pakkede kasser og rengjorde skurvogne for sine forældre. Noget der for hende ikke kun var sure pligter.

- Min far og jeg havde en masse sjov med at gøre mine lommepenge til en forretning. Når jeg havde udført mine opgaver, skulle jeg eksempelvis skrive en faktura, så min far kunne udbetale min løn. Og inden jeg begyndte at tjene mine første penge, legede vi også lønforhandling, hvor vi sammen fandt en pris på mit arbejde, fortæller hun.

En spisebordsoplæring
Interessen og forståelsen for at drive en virksomhed fik Julie Bruun derfor allerede fra barnsben. Og i dag, hvor hun selv leder CP, ligger mange af de ting, hun bruger i sin ledelsesstil helt instinktivt i hende.

- Det er især alt det, jeg har med hjemmefra, som har været med til at forberede mig til direktørrollen, siger hun og uddyber:

- Meget af det, jeg har fået ud af at sidde og lytte til mine forældre, der altid snakkede forretning, når vi spiste, kan man hverken læse sig frem til på CBS eller i bøger.

- Selv kalder jeg det for en ’spisebordsoplæring’, tilføjer hun.

Sagde ja til at føre virksomheden videre
Egentlig lå det ikke i kortene, at Julie Bruun skulle være direktør i virksomheden.
Hun var nemlig godt i gang med ’sin egen karriere’, forklarer hun.

Spørgsmålet om at overtage lederskabet kom først, da hendes far på et tidspunkt blev syg og derfor spurgte hende, om hun kunne tænke sig at føre virksomheden videre i familiens ånd − hvilket hun endte med at sige ja til.

Få som Julie
Tal fra forskningsprojektet NextGen på CBS viser, at andelen af døtre, der som Julie Bruun overtager direktørposten i forældrenes virksomhed, er langt lavere end andelen af sønner.

I alt er der fire gange så mange mænd, der bliver direktør i mors og fars virksomhed, samtidig med at døtre også kun udgør 13 % af de børn, der overtager det kontrollerende ejerskab.
At der ikke er mange kvindelige arvinger som Julie Bruun, har hun dog aldrig selv tænkt over.

- Men efter jeg blev gjort opmærksom på det, kan jeg da godt se, at der er mange virksomheder som hedder ’… og søn’, siger hun og tilføjer, at der ikke har været nogen konkurrence mellem søskende i hendes familie, da hun er enebarn.

Julie Bruun synes dog, det er ærgerligt, hvis tallene i undersøgelsen skyldes, at kvinderne ikke får tilbuddet om at overtage familievirksomhederne. Eller hvis det er fordi, at mange kvinder undervurderer deres egne kompetencer.

- Jeg er i hvert fald selv glad og stolt over det, jeg laver i CP. Og jeg møder heller ikke mange, der stiller spørgsmål ved, at jeg er en kvindelig direktør, siger hun.

Til gengæld forklarer hun, at folk ofte bliver overraskede, når de hører, at hun arbejder med at udleje lifte og gravemaskiner i byggebranchen.

- Det hænger nok også sammen med, at jeg er meget feminin og eksempelvis næsten altid går i kjole, afslutter hun.

20/10 2022