Kender du nogen, der skal indstilles til Renoverprisen 2025?
Frem til februar kan vellykkede renoveringsprojekter indstilles til Renoverprisen 2025. Vinderen findes efter en afstemning i valgkollegiet blandt 90 fagfolk udpeget af branchen
Nu kan der indstilles gode renoveringsprojekter til Renoverprisen 2025. Prisen, der har været uddelt siden 2013 i samarbejde mellem Grundejernes Investeringsfond og Realdania, skal fejre og fremhæve de mest vellykkede danske renoveringsprojekter.
Vinderne – der omfatter både en Hovedprisvinder og en Specialprisvinder – kåres ved en stor prisfest i september måned hvert år.
- Renoverprisen fremhæver de mange muligheder, der ligger i at bevare og forny eksisterende bygninger. Vi vil gerne hylde de visionære bygherrer, rådgivere og håndværkere, der sammen tør tænke kreativt og finde inspirerende løsninger i renoveringsprocessen.
- Med Renoverprisen anerkender vi samarbejdet og dem, der forstår at tilpasse bygninger til nutidens behov, så de kan fortsætte med at skabe værdi for fremtidens brugere, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.
Susanne Borenhoff, adm. direktør i Grundejernes Investeringsfond, supplerer:
- Renoveringsprojekter udgør over halvdelen af den samlede produktion i byggebranchen. Og de skal gerne fylde endnu mere i fremtiden. Det er imidlertid ikke nogen nem opgave at genbruge og transformere bygninger. Det kræver vilje, viden, kreativitet og knofedt.
- Men de mange projekter, der gennem de sidste 12 år er blevet indstillet til Renoverprisen, er fremragende beviser på, at det kan lade sig gøre. Og vi glæder os til at få endnu mere viden og inspiration fra de forhåbentligt mange projekter, der bliver indstillet til Renoverprisen 2025.
Specialpris hylder kreativitet
Blandt de indstillede projekter – i 2024 blev der indstillet 160 – nominerer Renoverprisens nomineringsudvalg fem-syv projekter til Renoverprisen.
Vinderen findes efter en afstemning i valgkollegiet blandt 90 fagfolk udpeget af branchen. Med titlen som årets bedste renoveringsprojekt følger en check til vinderholdet på 100.000 kr.
Parterne bag Renoverprisen håber på at modtage indstillinger fra alle typer af projekter – både i større og mindre skala.
Ud over en Hovedpris uddeles der en Specialpris, som belønner alle parterne bag et projekt, der inspirerer og overrasker med en kreativ tilgang til at forny en bygning, som har historisk og bygningskulturel værdi og/eller værdi for fællesskaber i lokalområdet.
Her modtager vinderen, udover titlen, 10.000 kr.
Som noget nyt i 2025 er det også Valgkollegiet, der afgør, hvem vinderen af Specialprisen bliver blandt to nominerede projekter. Tidligere har det været Renoverprisens nomineringsudvalg, der har valgt modtageren af Specialprisen.
Sådan indstilles projekter
På Renoverprisens hjemmeside kan man nemt og hurtigt indstille det ønskede renoveringsprojekt. Indstillingsperioden løber frem til og med den 3. februar 2025. Vinderne af Renoverprisen og Specialprisen kåres ved en prisfest, som afholdes 4. september 2025.
Alle kan indstille et projekt til Renoverprisen. Det kræver dog, at det lever op til disse enkelte krav:
- Projektet skal være gennemført i Danmark.
- Projektet skal være gennemført med hjælp fra en eller flere professionelle rådgivere (dvs. arkitekter, ingeniører og konstruktører) og udført af en eller flere professionelle håndværks- eller entreprenørvirksomheder.
- Den renoverede bygning skal for at kunne blive nomineret til Renoverprisen 2025 være taget i brug mellem den 1. januar 2020 og den 31. december 2024.
- Projektet skal dække en eksisterende bygningsmasse.
- Byrum, gårdrum og lignende kan ikke indstilles til Renoverprisen.
Renoverprisen er stiftet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond for at anerkende renoveringsprojekter, der er med til at vise vejen for, hvordan vi bedst løser den store samfundsmæssige opgave, det er at få renoveret den eksisterende bygningsmasse i Danmark.
Prisen er blevet uddelt hvert år siden 2013, og ambitionen har fra start været at give renovering den synlighed og anerkendelse, som disciplinen fortjener.
I 2024 var vinderprojektet af Hovedprisen alle parterne bag Tscherninghuset – virksomheden Tschernings hovedsæde – der vandt på grund af projektets stærke fokus på genbrug og upcycling.
Specialprisen gik i 2024 til Lydinge Aagård - en over 175 år gammel bindingsværksgård, som et ungt ægtepar har renoveret ved brug af århundredgamle metoder og materialer.
-dc