Aktuelle nyheder - Byggeri

Økologisk Byggeri: Nytteløst at forbyde brændeovne

København vil forbyde nye brændeovne i de 99% af boligerne som har fjernvarme. Men det vil hæmme økologisk byggeri, og fratage borgerne en vigtig kilde til velvære, siger Landsforeningen Økologisk Byggeri

Del artiklen på

Ifølge den seneste rapport fra DCE (Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, rapport 217 fra 2017) er forureningen fra Københavns brændeovne ca. 75 % mindre end hidtil antaget.

De godt 16.000 brændeovne i København vurderes at være skyld i 10 såkaldt 'for tidlige' dødsfald om året (i København dør over 6000 om året), og der er enorm usikkerhed på formodede dødstal som er beregnet ud fra modeller med stribevis af antagelser og forenklinger, lyder det fra Landsforeningen Økologisk Byggeri i et åbent brev til medlemmerne af Københavns Borgerrepræsentation, der tilføjer at det sjældent giver mening at udpege én dræbende årsag, når nogen dør af en hjerte-, kar- eller lungesygdom.

- Sikkert er det dog at brænderøg er et minimalt problem for luftkvaliteten sammenlignet med trafik. Dieselpartikler skader langt mere end brændepartikler, og trafik udleder gasser som fx kvælstofoxider som brændeovne ikke gør. Trafik er et seriøst problem for luften, det er brændeovne ikke, udtaler foreningen og uddyber:

- Helt grotesk er det at budgetforslaget i Københavns Kommune vil forbyde udskiftning af gamle ovne til nye og mere miljørigtige.

Brænde er naturen genbrug af solenergi
Ifølge foreningen er brænde er solenergi. Hvert stykke brænde er et batteri af solens varme og lys. Det er naturens eget genbrug af solenergi og CO2. Det er en fornyelig og CO2-neutral resurse som sparer kul, olie og gas. Derfor er træfyring godt for klimaet, og derfor har opvarmning med brænde en vigtig plads i økologisk byggeri.

- Miljøkampen må være at få de værste ting, nemlig olie og kul, ud og at finde gode måder at fyre med træ på for at udnytte de store fordele det giver. Reelle problemer ved brændefyring skal tages alvorligt, og vi ønsker brugbar viden om partiklers skadevirkning, at dårlige fyringssteder og –metoder sløjfes og at der udvikles brugbare og økonomisk realistiske teknologier til røgrensning.

- At se på og varme sig ved levende ild er ikke bare hygge. Det er en fundamental kilde til velvære og livskvalitet for mennesker, det er nedarvet i vores DNA gennem hundredetusinder af år.

- Tag det ikke fra københavnerne, og slet ikke med så tynde begrundelser som i budgetforslaget, lyder det fra foreningen.

-jhn

Læs mere om Byggeri

11/9 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.