Aktuelle nyheder - Byggeri

Kristian Pihl Lorentzen (V): Vejene er fremtidens grønne blodårer

Kristian Pihl Lorentzen (V): Vejene er fremtidens grønne blodårer

Den nye transportminister lader vente på sig med at indlede forhandlinger om en ny infrastrukturplan

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Et berømt absurd skuespil af Samuel Becket har titlen ’Mens vi venter på Godot”.
BygTek mødte ved Venstres landsmøde i Herning partiets transportordfører Kristian Pihl Lorentzen og spurgte ham, om der i øjeblikket opføres et ’skuespil’ i Transportministeriet ’Mens vi venter på Benny Engelbrecht”, der endnu lader et udspil for fremtidens infrastruktur vente på sig.

Kristian Pihl Lorentzen advarer om, at der er opstået stor uvished omkring de trafikale investeringer i Danmark:

- Der er tale om meget påtrængende investeringer, specielt på vejnettet. Den blå aftale fra marts måned var på mange måder genial, fordi det var det, der var brug for. Den blev imidlertid annulleret af valget, og derfor venter vi nu på, at den nye regering ’kommer ud over stepperne’ og inviterer til forhandlinger, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Enhedslisten er dark horse
Han forudser dog, at der godt kan gå endnu et stykke tid, før der sker noget. Dels fordi transportministeren skal have en økonomisk ramme til rådighed, og dels fordi Enhedslisten forlanger store beløb til jernbane og cykelstier:

- Der er dårligt nyt, hvad angår den økonomiske ramme for infrastruktur, idet der forlods på Finansloven er fjernet to milliarder kroner, som skulle være brugt på det formål. Og så giver det regeringen hovedbrud, om man skal tækkes Enhedslisten og deres prioriteter, som er skinner og cykelstier frem for veje. Eller skal man lægge op til en mere bred aftale hen over midten. Det kan godt tage sin tid, og derfor forudser jeg, at vi desværre er et godt stykke henne i 2020, før vi overhovedet kommer til forhandlingsbordet, siger Venstres transportordfører videre.

Hvor trykker skoen?
Kristian Pihl Lorentzen er ved at ruste sig til forhandlingerne, idet han i øjeblikket tager rundt til debatmøder i hver af de fem regioner, hvor han vil høre fra borgerne, ’hvor skoen trykker’ i infrastrukturen:

- Vi vil være helt sikre på, at de ting, vi bærer med til forhandlingsbordet, også er de ting, der er brug for. Det bruger vi tiden på i dødvandet. Der er mange projekter, vi er enige om, men udfordringen er, om der er penge til det. Er det Enhedslisten, der kommer til at sætte dagsordenen, vil der ske det, at man skal finde 15 milliarder kroner forlods til at putte i Togfondens store sorte hul, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Ikke et ord om veje i forståelsespapiret
Han henviser til, at der i ’forståelsespapiret’ ikke står et eneste ord om veje, men en masse om kollektiv trafik og cykelstier:

- Så mangler vi de 15 milliarder plus de to milliarder kroner fra Finansloven, og så bliver det meget svært at finansiere de mange projekter, som, vi ellers er enige om, er meget nødvendige, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Han erkender, at det er nødvendigt med et bredt flertal bag infrastrukturplanerne, fordi der ind imellem skiftes regeringer, og man derfor risikerer en zig-zag kurs på transportområdet:
- Der skal være en linie i det og en vished for kommuner og erhvervsliv om, at tingene bliver gennemført. Ellers er der ikke noget at planlægge efter, siger Venstres transportordfører.

Myten om de sorte veje
Og så vil han gerne gøre op med, hvad han kalder ’myten’ om, at ’veje er sorte’:

- Min påstand er, at veje er grønne, fordi der i fremtiden kommer til at køre super-grønne biler og lastbiler på ’grønne drivmidler’. Vejene er fremtidens grønne blodårer i Danmark. Det er sludder at tale om veje, som ’sorte’. Det er ikke enten eller. Vi skal både styrke den kollektive transport og styrke et vejnet, hvor vi er håbløst bagefter, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Lyt til hele interviewet med Venstre transportordfører på nedenstående link.

http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3782&T=Vejene er fremtidens grønne blodårer

Læs mere om Byggeri

18/11 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • OX-ON

  OX-ON

  Designed to protect
 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger
 • Garant

  Garant

  Specialist i tekniske produkter
 • Scandi Supply

  Scandi Supply

  Brandsikring A - Z
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • Dansk Boligbyg

  Dansk Boligbyg

  Det giver pote at leve værdierne
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium
 • Zarges

  Zarges

  Godt arbejdsmiljø valg
 • Kilian Water

  Kilian Water

  Det beplantede filter – naturlig spildevandsrensning
 • Greditec

  Greditec

  Murflex - ventiler i rustfrit stål
 • Greditec

  Greditec

  Murtec Bistal 30R Dista - Murværksarmering
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister
 • Riwal

  Riwal

  Vi hjælper dig sikkert i højden!
 • NTI

  NTI

  Vi gør dig bedre!
 • Lyngsøe

  Lyngsøe

  Alt i overdækning. Dansk design.
 • Ajos

  Ajos

  Kraner, hejs, skure, pavilloner, strøm, lys, varme og byggepladsindretning