Aktuelle nyheder - Byggeri

Kvinderne redder malerfaget – men drengene følger godt med

Kvinderne redder malerfaget – men drengene følger godt med

Knap 500 nye malerelever begyndte på landets erhvervsskoler i januar måned i år. I forhold til sidste år er der tale om en stigning på mere end 30 procent flere elever.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Lysten til at blive bygningsmaler er steget de seneste år, og det er altså ikke kun blandt pigerne at malefaget har haft godt fat i de unge.

Direktør Ole Draborg fra Danske Malermestre mener, at der er mange årsager til, at der kommer så mange unge i lære i malerfaget. Han peger ikke mindst på, at det i øjeblikket går virkelig godt for malerfaget, og dermed er der også mulighed for at tage flere unge i lære:

- Men samtidig har vi i et par år kørt en meget succesfuld kampagne på Facebook og andre sociale medier, hvor vi har vist malerfaget fra de gode sider. De unge kan blandt andet på en hjemmeside se, at der er nogle gode opgaver at varetage i malerfaget og ikke mindst gode karrieremuligheder. Mange ved nemlig ikke, at man kan drive det ganske vidt som maler, forklarer Ole Draborg til BygTek.

Også et kvindefag
Det er ingen hemmelighed, at malerne har profiteret meget af, at det er blevet et kvindefag at være maler:

- Vi smiler lidt, når de andre håndværksfag taler om, at de har svært ved at tiltrække piger. Hos os er det halvdelen af vores elever, der er kvinder, og det har det været i ganske mange år. Det er den samme tendens, der gælder fortsat, og har været gældende de sidste 20-25 år.
Når malerfager er attraktivt for pigerne, skyldes det nok flere årsager. Vel dels at vi har andre fysiske rammer i forhold til mange andre byggesag, idet nogle af vores opgaver ikke er helt så fysisk anstrengende, som andre håndværksfag, forklarer Danske Malermestres direktør.

Kreativt element
Han peger også på det kreative element i malerfaget, hvor man får lov til at lave nogle overflader færdige:

- Det er en daglig kilde til glæde for mange malersvende, at de kan efterlade et flot hjem eller flotte kontorer, siger Ole Draborg.

På et tidspunkt havde malerfaget et lidt dårligt image på grund af de opløsningsmidler og malinger, man brugte, men den tid er endegyldigt forbi:

- Det er jo mange år siden, at vi havde de problemer. Det fik vi heldigvis gjort op med i samarbejde med blandt andre fagbevægelsen og ikke mindst også malingsproducenterne.. Der har Danmark været langt fremme i forhold til andre europæiske lande, der har haltet noget bagefter og stadig nogle steder gør det. Det er en kamp, vi tog for mange år siden, siger han.

Væk med Håndværkerfradraget?

Det går forrygende i øjeblikket for byggebranchen med stigende mangel på arbejdskraft. Fra mange sider foreslås det derfor at suspendere Håndværkerfradraget, så man ikke puster til ilden. Men det afviser Ole Draborg. Han ser hellere, at det permanentgøres og målrettes brancher, som er arbejdsintensive i hjemmene:

- Jeg har altid argumenteret for, at Håndværkerfradraget IKKE skal ses som en konjunkturregulator. Det skal ses som noget, der reparerer på et uhensigtsmæssigt skattesystem med alt for høje marginalskatter og alt for høj moms. Da Håndværkerfradraget også omfattede eksempelvis indendørs malerarbejde, kunne vi se det sorte arbejde forsvandt fra malerfaget. Kundernes interesse i at få udført sort arbejde og deres efterspørgsel efter sort arbejde forsvandt, fordi der ikke var nogen grund til at gøre brug af det, siger Danske Malermestres direktør.

 Bør permanentgøres

Han ønsker i stedet, at Håndværkerfradraget permanentgøres og bredes ud, så det er målrettet alene de steder, hvor det er ydelser i hjemmet, som er arbejdskraftintensive:

- Noget folk i dag enten selv bruger en masse tid på eller anvender sort arbejde. Alternativt skal man have gjort noget ved skattesystemet, men det er nok en noget længere proces at få nedsat momsen og marginalskatterne. Det ville selvfølgelig være den rigtige løsning, slutter Ole Draborg.

Hør hele interviewet med Ole Draborg på nedenstående link

http://www.radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=4194

Læs mere om Byggeri

14/6 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.