Aktuelle nyheder - Byggeri

Lav inflation giver stor reallønsfremgang

Lav inflation giver stor reallønsfremgang

Danmarks Statistiks inflationstal for juni blev på 0,6 procent. Det er fald både i forhold til maj og i forhold til gennemsnittet for første halvår 2019, hvor prisstigningerne landede på 1,0 procent

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Den danske inflation er med 0,6 procent i juni formentlig den allerlaveste i hele EU, og den lave inflation bør ifølge Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg ’nydes så længe den varer’.
Tidligere var forventningen i en række økonomiske prognoser, at inflationen ville krybe op over 1,5 procent i løbet af i år:

- Men det kommer ikke til at ske nu. I juni er det især tøj og møbler, der trækker inflationen ned, mens fødevarer, trækker priserne opad i forhold til de foregående måneder. Med tanke på hvor langvarigt og modent det danske økonomiske opsving er, og med tanke på, at lønstigningerne i øjeblikket ligger stabilt omkring 2,5 procent, ligger inflationen overraskende lavt – og der er stadig milevidt op til langsigtsgennemsnittet på 2 procent, som har været gældende siden Schlüter-regeringen indførte fastkurspolitikken i 1982, siger cheføkonomen.

Pæn reallønfremgang
Med en lav inflation på 0,6 procent, er der pæn fremgang i realløn og disponible indkomster.

Og selvom danskerne stadig har finanskrisen siddende i krop og pengepung, og derfor sparer meget op, så er der for gennemsnitsdanskeren cirka 850 kroner ekstra om måneden til privatforbrug i 2019:

- På bundlinjen medvirker den lave inflation til at holde hånden under opsvinget på hjemmemarkedet, senest også yderligere understøttet af en ny lånekonverteringsbølge, som også kommer byggeriet til gavn i form af boligrenoveringer, siger Bo Sandberg.

Hjemmemarked er vækstlokomotiv
I både 2017 og 2018 var hjemmemarkedet vækstlokomotiv i dansk økonomi. Og også fra starten af 2019 ser det ganske fornuftigt ud for erhvervslivets indenlandske omsætningsudvikling:

- Det samlede erhvervsliv har omsat for 38,6 milliarder kroner mere på hjemmemarkedet i de første fem måneder af 2019 sammenlignet med tilsvarende periode 2018. Det giver en pæn procentvis årsvækst på 3,5 procent. Samtidig har vi i 2019 set, at eksporten er kommet glimrende fra start i år med en vækst på 8,4 procent, ligeledes i årets første fem måneder. Så i øjeblikket flyver opsvinget faktisk på flere motorer, siger Bo Sandberg.

Tilbagegang forude
Dansk Byggeri har på baggrund af Danmarks Statistiks tal beregnet, at opgjort i kroner og øre, omsatte byggeriet for 10,3 milliarder kroner mere på hjemmemarkedet i januar-maj 2019 end i den tilsvarende periode 2018.

- Den fortsatte omsætningsfremgang på foreløbig godt 10 procent i år er overraskende kraftig. Men tallene bekræfter, at bygge- og anlægsbranchen i 2019 befinder sig på toppen af det aktuelle opsving, siger cheføkonomen.

Han forventer dog nogle mere moderate vækstrater i bygge og anlæg i andet halvår 2019 - og den første spæde tilbagegang i løbet af 2020.

Læs mere om Byggeri

10/7 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.